Baumgartner bo na višino 37 kilometrov poletel s posebno kapsulo. Foto: EPA
Baumgartner bo na višino 37 kilometrov poletel s posebno kapsulo. Foto: EPA
Visokoleteči podvig Felixa Baumgartnerja

Baumgartner naj bi svoj podvig izvedel nad mestom Roswell v ameriški zvezni državi Nova Mehika, a po več prestavitvah zaradi vetra je njegova Red Bullova ekipa današnji poskus dokončno odpovedala. Izjemno tanek material namreč ne prenese vetra, ki presega hitrost 9,7 km/h.
Celoten postopek se je sicer začel s preverjanjem opreme ter nameščanjem in napihovanjem balona, prostornine 850.000 kubičnih metrov. Na ciljno višino bi se dvigal od 2,5 do 3 ure, spust pa bi bil krajši. Skupno naj bi po predvidevanjih trajal 5 minut in 35 sekund. Nadzvočno hitrost (1.110 km/h) naj bi v skoraj brezzračnem prostoru ohranjal skoraj eno minuto.
43-letni Avstrijec namerava skok izvesti oblečen v posebno obleko pod tlakom, na želeno višino pa ga bo ponesla kapsula, pritrjena na balon, ki bo napolnjen s helijem.

Pogumni Avstrijec se je na življenjski podvig pripravljal več kot pet let. Prvih pet minut skoka bo prosto padal, njegovo padalo pa se bo odprlo na višini 1500 metrov. Če mu bo uspelo prebiti zvočni zid, bo dosegel hitrost 1.227,6 kilometra na uro, kar ustreza hitrosti naboja, izstreljenega iz pištole.

"Neustrašni Felix", kot ga kličejo, bo med podvigom izpostavljen številnim nevarnostim, kot je izguba nadzora nad telesom, pri čemer bi ob nenadzorovanem vrtenju lahko nastale poškodbe oči ali krvni strdki v možganih.

Baumgartner je v sklopu priprav maja letos opravil skok s skoraj 22 kilometrov višine, julija pa je skočil s skoraj 30 kilometrov višine. Za seboj ima sicer bogato kariero skokov s padalom.

Leta 1999 je skočil z zgradbe Petronas Towers v Kuala Lumpurju, s čimer je takrat postavil višinski rekord za skok z objekta (base jump). Istega leta je opravil tudi skok z najnižjega objekta, in sicer s kipa Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru.

Če bo Avstrijec uspešen, bo podrl 52 let star rekord ameriškega vojaškega pilota Josepha Kittingerja, ki je skočil z 31 kilometrov višine. Dosedanji rekorder je zdaj član Baumgartnerjeve svetovalne ekipe.

Visokoleteči podvig Felixa Baumgartnerja