Microsoft upa, da bo imel z novimi
Microsoft upa, da bo imel z novimi "okni" večji uspeh kot s prejšnjo različico. Foto: EPA
Windows 10
Naglavna naprava bo uporabniku omogočala upravljanje prek tridimenzionalnih virtualnih objektov. Foto: EPA

Največji proizvajalec programske opreme na svetu je v sredo predstavil najnovejšo različico najbolj razširjenega operacijskega sistema na svetu, ki bo v prvem letu po začetku trženja za uporabnike z napravami s predhodnimi različicami Windows 7, Windows 8.1 in Windows Phone 8.1 na voljo kot brezplačna nadgradnja. Točni datumi o dostopnosti novega sistema sicer še niso znani.

Novi operacijski sistem v Microsoftu vidijo vse bolj kot storitev, temu primerno napovedujejo, da bodo sistemu dodajali nove funkcionalnosti sproti, brez čakanja na naslednjo večjo izdajo. Sistem Windows 10 bo deloval tako na računalnikih kot na pametnih prenosnih napravah, vključno s tablicami in hibridnimi tabličnimi računalniki. Bolj bo tudi povezan s svetom Microsoftovih videoigralnih konzol Xbox.

Na voljo bodo tudi univerzalne aplikacije za omenjene različne naprave, kar naj bi precej olajšalo delo razvijalcem. Microsoft je ob tem prikazal, kakšno bo delo s programi iz paketa Office - razvijajo nove različice programov Word, Excel, PowerPoint, OneNote in Outlook - na prenosnih telefonih. Windows 10 bo imel nov spletni brskalnik Spartan in digitalno asistentko Cortana.

Asistenka za lažje upravljanje
Uporabniku prilagojen digitalni pomočnik Cortana je bil doslej na voljo le na mobilnih napravah s sistemom Windows Phone, odslej pa bo kot omenjeno deloval tudi na osebnih računalnikih in tablicah. Cortana si bo zapomnila uporabnikove preference in mu na podlagi tega nato zagotavljala relevantna priporočila, hitrejši dostop do informacij in opomnike. Uporabnik bo z asistentko lahko komuniciral prek vtipkanega besedila ali z govorom.

Program za brskanje po medmrežju, ki bo nastal v okviru projekta Spartan in bo povezan s Cortano, naj bi nasledil brskalnik Internet Explorer.

HoloLens za nov svet računalništva
Microsoft je predstavil tudi naglavno napravo HoloLens, ki uporabniku čez resnični svet prikaže hologram s tridimenzionalnimi virtualnimi objekti in mu omogoča, da z njimi dela s pomočjo gibov roke. To bo po napovedih Microsofta bistveno olajšalo na primer izdelavo 3D-modelov in skupaj z operacijskim sistemom Windows 10 postavilo temelje za novo obliko računalništva.

Obenem so predstavili novo velikozaslonsko napravo z vgrajenimi kamerami, senzorji in mikrofoni Microsoft Surface Hub, ki bo olajšala skupinsko delo na delovnih mestih. Na voljo bo s 55- in 84-palčnim (140- in 213-centimetrskim) zaslonom.

Microsoft novi operacijski sistem razvija tudi na podlagi povratnih informacij skoraj dveh milijonov uporabnikov, ki so preizkušali preizkusne različice sistema Windows 10. Skupno sicer na svetovni ravni računalnike z različnimi različicami sistema Windows uporablja okrog 1,5 milijarde ljudi.