V Sloveniji je sistem IPv6 omogočen tudi na naši spletni strani. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji je sistem IPv6 omogočen tudi na naši spletni strani. Foto: MMC RTV SLO

Kot pojasnjujejo v Arnesu, mora imeti vsaka naprava (računalnik, omrežno stikalo, telefon itn.) za povezavo na internet dodeljen IP-naslov, pri čemer se trenutno računalniki in druge naprave na internet povezujejo prek protokola IPv4.

Po napovedih naj bi naslovni prostor IPv4 v nekaj letih pošel, saj število naprav, ki uporabljajo IP-protokol, hitro raste. Predvidoma bo leta 2011 pristojna organizacija IANA prenehala dodeljevati IPv4-naslove.

Zato je prehod na internetni protokol IPv6 nujen, poudarjajo v Arnesu in kot drug pomemben razlog za prehod navajajo še tehnološko zastarelost protokola IPv4. S prehodom na novi protokol bodo prišle tudi nove storitve in načini uporabe IP-naprav.

Sistem IPv6 že na MMC RTV SLO in Radiu Študent
Pri tem je Google prvi svetovno znani ponudnik storitev, s katerim je Arnes vzpostavil povezavo tudi prek IPv6, je pojasnil Peter Sterle z Arnesa in dodal, da ta dogodek služi tudi kot zgled oziroma znak, da ta prehod že poteka. V Sloveniji je to že mogoče pri spletnih straneh RTV Slovenija in Radia Študent.

Glede same povezave z Googlom v Arnesu dodajajo, da je ta ameriški spletni velikan za povezavo do svojih storitev internetnim ponudnikom postavil tehnološke zahteve, ki omogočajo nemoteno delovanje povezav prek IPv6-protokola.

Arnesovo omrežje izpolnjuje vse Googlove zahteve: hrbtenično omrežje je pripravljeno za IPv6, povezave do Googlovih strežnikov so kakovostne in potekajo po več ločenih poteh in prek različnih internetnih ponudnikov v tujini.

Google je zato Arnesu odobril dostop do storitev prek IPv6 in svoje imenske strežnike nastavil tako, da na poizvedbe, ki jih dobijo od Arnesovih strežnikov, odgovorijo tudi z IPv6-naslovi.

Prehod na internetni protokol IPv6, ki ga Arnesovo hrbtenično omrežje podpira od leta 2003, je po navedbah Arnesa kompleksen proces, ki je že zajel ponudnike in uporabnike vseh z internetom povezanih storitev. Zato je pomembno, da se prehodu na novi protokol čim prej pridružijo tudi drugi internetni ponudniki in uporabniki v Sloveniji, pravijo v Arnesu.