Takšni zasloni bi lahko predstavljanju informacij dali nov pomen. Foto: YouTube
Takšni zasloni bi lahko predstavljanju informacij dali nov pomen. Foto: YouTube

Tehnologija, imenovan JOLED, je sicer še v zelo surovi obliki in bi jo lahko primerjali z računalniško grafiko s konca 70. let preteklega stoletja, a z razvojem bi lahko dodala povsem novo dimenzijo prikazovanju digitalnih informacij v fizičnem svetu.

Po poročanju portala ScienceDaily lebdenje obarvanih kroglic dosežejo z uporabo stoječega akustičnega vala na ultrazvočnih frekvencah. Te so neslišne, vendar dovolj silovite, da kroglice lebdijo v zraku. Ko so enkrat v zraku, jih je mogoče poljubno obračati s pomočjo elektromagnetnega polja. Da je to mogoče, pa so kroglice premazane s titanovim dioksidom, ki jim da elektrostatični naboj.

Tako je mogoče sestaviti povsem delujoč prikazovalnik v fizičnem svetu, ki ga sestavlja veliko število lebdečih kroglic. Študija je prva, ki je dokazala, da je s tovrstno tehnologijo mogoče doseči tako fin nadzor nad kroglicami.

Takšni prikazovalniki bi npr. lahko na javnih mestih prikazovali različne pomembne informacije in njihov večrazsežnostni pomen, pravijo raziskovalci, mogoča pa je tudi bolj komercialna uporaba, kot je v zabaviščnih parkih. Za prihodnost si raziskovalci tako želijo narediti prikazovalnike, ki bi bili sposobni prikazovanja zapletenih podob, poleg tega pa bi radi naredili kroglice večbarvne.