Razkriti dokumenti o NLP-jih vsebujejo tudi incident iz leta 1974, imenovan 'valižanski Roswell', ko naj bi ljudje poročali o lučeh na nebu in tresenju zemlje. Foto: EPA
Razkriti dokumenti o NLP-jih vsebujejo tudi incident iz leta 1974, imenovan 'valižanski Roswell', ko naj bi ljudje poročali o lučeh na nebu in tresenju zemlje. Foto: EPA

Ministri so šli tako daleč, da se je posebna komisija sestajala enkrat tedensko in razpravljala o videnjih neznanih letečih predmetov.
Dokumenti vključujejo tudi pričanje, da je takratni britanski premier Winston Churchill med drugo svetovno vojno naročil, da se prikrije videnje NLP-ja, češ da bi preprečili "množično paniko" in uničenje verskih prepričanj ljudi. Churchill naj bi bil tako zaskrbljen glede domnevnega srečanja med NLP-jem in RAF-ovimi bombniki, da je naročil, da to ostane tajno še najmanj 50 let.

Dosjeji X
Sodeč po dokumentih, so poročila o videnju NLP-jev dosegla vrhunec leta 1996 - ravno v času, ko je bila najbolj priljubljena nanizanka Dosjeji X. Tisto leto je bilo namreč kar 600 takih poročil, prejšnja leta pa jih je bilo v povprečju 240.

Britanski obveščevalni odbor je bolj znan po tem, da vlado obvešča o vprašanjih, ki se nanašajo na varnost, obrambo in svetovno politiko. A zadnji skupek NLP-dokumentov, ki jih je nacionalnim arhivom predalo ministrstvo za obrambo, kažejo, da je leta 1957 odbor prejel poročila, v katerih je opisano v povprečju najmanj eno videnje NLP-ja tedensko.

Nick Pope, ki je v preteklosti za obrambno ministrstvo raziskoval videnja NLP-jev, je za BBC povedal, da je zanimivo, da so večino NLP-dokumentov iz tistega obdobja uničili.

Posebni odbor za raziskovanje NLP-jev je ministrstvo ukinilo šele lani.