Komarji s srbečimi piki spodbujajo razvoj virusnih obolenj. Foto: Reuters
Komarji s srbečimi piki spodbujajo razvoj virusnih obolenj. Foto: Reuters



"Piki komarjev so ključen dejavnik pri širjenju okužb po telesu," je po poročanju portala ScienceDaily povedal Clive McKimmie, vodilni avtor raziskave, ki so jo izvedli na univerzi v Leedsu.

S poskusi na miših so pogledali, kaj se dogaja v telesu po odzivu na pik komarja. Pri vbodu v kožo komar vanjo spusti tudi slino, ki sproži odziv imunskega sistema, in na pomoč priskočijo bele krvničke. A pri tem se jih nekaj tudi okuži in kot stranski proizvod postanejo tovarna virusov.

Znanstveniki so primerjali dve vrsti okužb – z vnetjem in brez vnetja komarjevega pika oz. ob odsotnosti vnetja. Pri slednjem so se virusi razmnoževali zelo slabo, pri vnetju pa so koncentracije virusa v krvi močno poskočile.


"To je bilo za nas veliko presenečenje. Ko smo ustavili dotok celic imunskega sistema, potem ugriz ni več potenciral okužbe," je dodal McKimmie. Raziskovalci tako vidijo veliko priložnost v boju proti razvoju virusnih bolezni, ki se prenašajo s komarjevim pikom, v razvoju že obstoječih protivnetnih zdravil in krem. Če se bo ta pristop izkazal za uspešen, bi morda lahko deloval tudi pri drugih virusih.