Zemljino jedro v 900 letih za en obrat prehiti zunanje plasti. Foto:
Zemljino jedro v 900 letih za en obrat prehiti zunanje plasti. Foto:

Skupina znanstvenikov je primerjala potresne valove, ki so jih povzročili pari potresov na istem mestu ob različnem času, ki so potovali skozi Zemljino jedro.

Znanstveniki so preučevali potresne valove, ki so jih ustvarili manjši potresi v južnem Atlantiku, nato pa so potovali skozi jedro do Aljaske, kjer so jih izmerili. Ugotovili so, da so valovi potresov, ki so se zgodili leta ali desetletja pozneje, do Aljaske prišli v krajšem času.

To je mogoče le, če se notranje jedro iz železa in niklja vrti malo hitreje kot preostanek planeta. Jedro naj bi prehitevalo za 0,009 sekunde. To pomeni, da notranje jedro v 900 letih prehiti zunanje plasti za en obrat.

Bodo pojasnili nastanek magnetnega polja?
Notranje jedro ima pomembno vlogo pri ustvarjanju Zemljinega magnetnega polja, saj deluje kot dinamo. Njegov elektromagnetni vrtilni moment naj bi povzročil, da se notranje jedro vrti hitreje kot zunanje jedro in skorja. Z raziskavo bi lahko pojasnili tudi vpliv zunanjih plasti na magnetno polje, ki varuje planet pred škodljivim sevanjem iz vesolja.