Parkinsonova bolezen povzroči izguba živčnih celic v možganih, ki proizvajajo živčni prenašalec dopamin, ki pomaga nadzorovati počutje in gibanje. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Parkinsonova bolezen povzroči izguba živčnih celic v možganih, ki proizvajajo živčni prenašalec dopamin, ki pomaga nadzorovati počutje in gibanje. Foto: freedigitalphotos.net

Ti poskusi naj bi pomenili velik preboj v razvoju učinkovitega zdravljenja. Zdravila za bolezen za zdaj sicer ni, zdravila in možganske stimulacije pa lahko olajšajo simptome.

Bolezen povzroči izguba živčnih celic v možganih, ki proizvajajo živčni prenašalec dopamin, ki pomaga nadzorovati počutje in gibanje, poroča BBC.

Raziskovalci na Univerzi v Lundu so v eni polovici možganov podgane nevtralizirali nevrone, ki proizvajajo dopamin, da bi simulirali parkinsonovo bolezen. Nato so človeške zarodne izvorne celice spremenili v nevrone, ki proizvajajo dopamin. Te so nato vstavili v podganje možgane, raziskovalci pa so odkrili, da se je stanje izboljšalo.

Kliničnih poskusov na ljudeh z nevroni iz izvornih celic še ni bilo, a raziskovalci pravijo, da bi jih lahko začelo leta 2017.

Etično manj sporno
Podobna metoda je bila preizkušena že na sicer omejenem številu bolnikov. V teh primerih so iz več splavljenih zarodkov vzeli možganske celice, da bi zdravili možgane bolnikov. Te poskuse so nato po različnih izsledkih opustili, a približno tretjina teh bolnikov je imela delujoče možganske celice zarodka še 25 let.

Uporaba zarodnih izvornih celic naj bi bila boljša možnost, saj je lažje priti do večjega števila celic, ki so potrebne za presaditev, z njihovim gojenjem v laboratoriju.

Poleg tega odpira možnost uporabe etično manj spornih virov izvornih celic, kot je, recimo, tkivo odrasle osebe.

V britanski dobrodelni organizaciji Parkinson's UK pozdravljajo napredek, pri tem pa opozarjajo, da bo treba odgovoriti še na veliko vprašanj, preden se lahko poskusi izvajajo na ljudeh s to boleznijo.