Znanost in tehnologija
Štorklja, štorklji
Odhod štorkelj napoveduje prihod jeseni. Foto: EPA
       Podatki o letenju so tako ključni za položaj v skupini, da lahko že deset minut po vzletu ugotovimo, ali bo zimo štorklja preživela v Evropi ali v Zahodni Afriki.       
 Andrea Flack, soavtorica raziskave
štorklja, obročkanje
Primer obročkanja štorklje v Sloveniji. Foto: BoBo

Dodaj v

Znanstveniki lahko po desetih minutah letenja določijo cilj selitve štorkelj

V okviru selitve v južne kraje
27. maj 2018 ob 11:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nemški znanstveniki lahko prek načina, kako štorklja maha s krili, že po 10 minutah letenja določijo, kam je žival namenjena: v Afriko ali na jug Evrope.

Znanstveniki z Instituta Maxa Plancka za ornitologijo na univerzi v nemškem mestu Konstanz so pred štirimi leti 60 mladičem štorklje namestili posebne 60 gramov težke naprave GPS. Z njimi pridobivajo podatke o lokaciji ptic, pri čemer koordinate zabeležijo vsako sekundo v časovnem obdobju od dveh do petih minut, in sicer na vsakih 15 minut. Nanje pa so namestili tudi merilnike pospeška, s katerimi beležijo podatke o njihovem gibanju. Enkrat dnevno napravi pošljeta podatke prek lokalnega mobilnega omrežja tako kot pri prenosnem telefonu.

Vsaka ptica ima tako svoj "mobilni telefon". Namestili so ga tudi štrku Louisu, ki se je pri selitvi na jug pridružil 27 drugim z napravami opremljenim štorkljam, so zapisali v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Science.

V Sloveniji gnezdi okoli 260 štorkelj, ki jih tudi preučujejo z GPS-sledilci.


Nekatere ptice vodijo, druge sledijo

Določene ptice v skupini prevzamejo vodilno vlogo. Gre za ptice, ki skupino vodijo čez območja z ugodnimi termičnimi vetrovi, na katerih jih topel zrak dvigne. To pa jim omogoča, da lebdijo in s tem prihranijo energijo, ki bi jo porabile z mahanjem s krili.

Te vodilne štorklje locirajo termične vetrove in iščejo najugodnejše med njimi, zaradi česar morajo pogosteje prilagoditi svojo pot. Tistim, ki jim sledijo, pa tega ni treba početi. Zadnje, ki letijo nekoliko počasneje, morajo med letenjem na naslednje območje termičnega vetra bolj mahati s krili, območje pa morajo zapustiti še pred najvišjo točko.

Sposobnosti za letenje so povezane tudi s končno destinacijo selitve. Louis velja za povprečnega letalca, zaradi česar zimo preživi na jugu Španije. Leta 2014 je preletel 1.000 kilometrov.

Drugače pa je pri drugem štrku iz njegove skupine, ki so ga poimenovali Redrunner. Ta je namreč leta 2014 prepotoval 4.000 kilometrov in se nastanil v Afriki.

"Podatki o letu so tako ključni za položaj v skupini, da lahko že deset minut po vzletu ugotovimo, ali bo zimo štorklja preživela v Evropi ali v Zahodni Afriki," je ob tem povedala ena izmed avtoric raziskave Andrea Flack.

Podatki tako kažejo, da štorklje letijo v družbeno strukturiranih skupinah, ki so določene s sposobnostmi za letenje posameznih članov. Učinkovitost letenja je med drugim tudi eden izmed dejavnikov, ki vplivajo na pot in cilj selitve, so še pojasnili avtorji, kot poroča Slovenska tiskovna agencija.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
BlackHole
# 27.05.2018 ob 12:21
Mogoče pa ni slab letalec, mogoče pa mu je enostavno Španija bolj všeč, kot Afrika.
Franc 1952
# 27.05.2018 ob 12:58
Meni že bežen pogled v denarnico pove, ali bom šel samo nekajkrat okoli hiše, ali pa na kavico!:)
Jole88
# 28.05.2018 ob 10:00
Enostavno če je ženskega spola leti proti shopping centru, če je moškega pa proti gostilni.
pviran3
# 27.05.2018 ob 23:09
Enostavno - glede na težo goriva. Težje morajo v štartu bolj mahati... :)
zeuss-zeng
# 27.05.2018 ob 13:57
Znanstveniki lahko po desetih minutah letenja določijo cilj selitve štorkelj..
----------------
Pa kakšni so to znanstveniki ? jaz bi prej rekel raziskovalci življenja štorkelj . Beseda ,,znanstvenik ,, je postala že sinonim za vsakega , ki hoče biti važen oz. kaj pomeniti . Sicer pa so znanstveniki postali že prava svetovna nadloga saj vtikajo nos v vse kar je že zdavnaj poznano , izmišljajo nove ,, dimenzija ,, in izraze ...
GopnikMcBlyat
# 27.05.2018 ob 12:17
@Mr.Mr ja, ker sevanje od teh naprav ni škodljivo.
SKEpsiS
# 27.05.2018 ob 16:22
Kdo mi lahko razloži kaj pomeni sledeči stavek?
"Z njimi (GPS napravami) pridobivajo podatke o lokaciji ptic, pri čemer koordinate zabeležijo vsako sekundo v časovnem obdobju od dveh do petih minut, in sicer na vsakih 15 minut."
1a34
# 27.05.2018 ob 14:44
(Tudi) potovanje, dolgo 1000 kilometrov, se zacne s prvim korakom (zamahom). Kitajski pregovor
P.S. Valjda ze takoj vejo, katerega otroka morajo kam prinesti.
SKEpsiS
# 27.05.2018 ob 16:38
Če sem prav razumel, naprava od 2 do 5 minut beleži koordinate na 1 sekundo in potem 15 minut miruje in nato ponovi postopek?
bobbek
# 27.05.2018 ob 13:05
Mene bi bolj zanimalo,kak se med seboj zmenijo,od kje in kdaj boo startali?
DrMatilda
# 27.05.2018 ob 12:43
Kakšen vzorec pa so sploh zajele te evgenične raziskave, iskreno dvomim da bi nekim nemcem kar tako dovolili izživljanje na pticah in eksperimente, ki bi jih v tujih državah, spremenile v žive drone.
Mogoče se komu zdi zabavno poročat o takih novicah, ampak to ni znanost.
DrMatilda
# 27.05.2018 ob 12:07
Jaz vidim samo sistem za totalitarni nadzor nad pticami, ki zaradi tehničnih dodatkov in raznih motenj, seveda letijo drugam kot bi sicer.
Mr.Mr.
# 27.05.2018 ob 11:38
Sevanje naprav je popolnoma nevprašljivo al kako?
Kazalo