Znanost in tehnologija
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 3 glasov Ocenite to novico!
Orbiter je poletel na štiridnevno pot proti Luni na raketi Atlas V. Foto: EPA

Dodaj v

Znova na Luno

LRO bo Luno obkrožal na višini 50 km
21. junij 2009 ob 12:29
Cape Canaveral - MMC RTV SLO

Mesec dni pred 40-letnico prvega človekovega pristanka na Luni je Nasa proti Mesecu izstrelila dva satelita.

Satelita naj bi leto dni letela okoli Lune in zbirala potrebne podatke, ki bi omogočili ponovni obisk človeka. Satelita LRO in LCROSS so uspešno izstrelili z nosilno raketo Atlas V.

Izvidnika za daljše človekovo bivanje
LRO (Lunar Reconnaisance Orbiter) bo Luno obkrožal na višini 50 km in temeljito raziskal njeno površino. Izmeril bo vzpetine in doline, da bi lahko določili potencialne in varne točke za pristanke polovil z vesoljci. LRO bo pomagal oblikovati trodimenzionalne zemljevide Lune.

LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) naj bi se posvetil predvsem opazovanju zatemnjene strani Lune oziroma zasenčenih kraterjev na Luninih tečajih, kjer bo Nasa (ameriška ustanova za vesoljske raziskave) nadaljevala iskanje zmrznjene vode. To bodo storili tako, da bodo v začetku oktobra zgornji del rakete, ki je satelita ponesla v Lunino tirnico, preusmerili na površino Lune. Ob trku s površino naj bi se dvignilo veliko prahu, vodika in mineralov. LCROSS bo poletel skozi ta prah in analiziral njegove sestavine. Nazadnje bodo na površino odvrgli tudi sondo in s tem sprožili drugi oblak prahu. Ta pojav bodo dodatno spremljali z vesoljskim teleskopom Hubble. Tedaj naj bi dokončno ugotovili, ali je na Luni kaj vode in, če je, v kakšni obliki, kar je seveda zelo pomemben podatek za načrtovanje nadaljnjih aktivnosti.

Luna spet tudi prestižna
Potem ko je predsednik Obama imenoval novega direktorja Nase in podprl intenzivnejše raziskovanje vesolja – vključno s poleti na Mars, so podprli tudi načrt, da bi Luno izkoristili kot nekakšno oporišče in vmesno skladišče za nadaljnja prodiranja globlje v vesolje. Luna je spet postala zanimiva tudi strateško in politično, čeprav svet ni več v obdobju hladne vojne in izčrpavajoče tekme za ideološki prestiž - kot je bil v času, ko je prvi človek stopil na Luno.

Novi vesoljski sili, Japonska in Kitajska, sta namreč prav tako napovedali raziskovanje Lune, tudi s človeškimi posadkami, a se "staroselci" Američani ne želijo odpovedati Zemljinemu satelitu, s katero imajo največ izkušenj.

Boris Bergant

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
micius
# 22.06.2009 ob 07:23
Po tem , ko so spravili gor v šestdesetih in sedemdesetih kar cele avtomobile, jim pa Luna res nebi smela delati problemov....
A ni un avto še kr tam? Sam baterije zamenjat , garažo postavit, motelček, pumpo, bife in je postaja tu...
Kdo tle koga??
Pred 30 leti so se gor vozili, zdaj pa bi se spet radi učili hoditi....
hebl
# 21.06.2009 ob 18:00
Marsovci so našli boljšo počitniško destinacijo pa so nam spet dovolili, da "uporabljamo" Luno naprej.
idris
# 21.06.2009 ob 16:58
Da ne bi spet po nekaj letih po hudem razočaranju opustili raziskovanja Lune, kot se je zgodilo z misijami Apollo. Verjetno so se razmer v eksopolitki spremenile, da jim je spet dovoljeno tja gor.
SANTER
# 21.06.2009 ob 16:46
Latex, saj gotovo vedo, samo Trabanta pa raje ne omenjajo :-)
John Xenir
# 21.06.2009 ob 12:42
Bah, če bo šlo tako naprej, bojo kitajci prej kot američani na luni
BorutMaja
# 21.06.2009 ob 12:38
Upam, da jim bo uspelo najti in ugotoviti, kar hočejo in da bodo spet poslali astronavte tja gor.

NASA se spet prebuja, po tem, ko jim je Obama ponudil podporo.
Zgleda, da jim politika daje denar, da imajo spet zagon, da spet začnejo pošiljati ljudi na misije po Luni. Takrat je NASO oz državo stal Apollo projekt 3 milijarde dolarjev, ko so poslali prvo posadko na Luno.
Zdaj še mogoče vsaj enkrat več, ker gre vedno več, boljše in dražje tehnologije z njimi.
Latex
# 21.06.2009 ob 12:33
Luna ni planet dragi pisec... :D
Kazalo