Znanost in tehnologija
Mark Zuckerberg
Zuckerberg se mora v zadnjih mesecih soočati s kritikami zaradi uporabe osebnih podatkov, vendar afera ni škodila podjetju, ki kljub temu dosega dobre poslovne rezultate in povečuje število uporabnikov. Foto: Reuters

Dodaj v

Zuckerberg se bo v Bruslju srečal z evropskimi poslanci

Zaslišanje v ameriškem kongresu potekalo več kot deset ur
16. maj 2018 ob 20:33
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Mark Zuckerberg se bo predvidoma prihodnji teden v Bruslju srečal z evropskimi poslanci, s katerimi bo razpravljal o praksah Facebooka glede osebnih podatkov.

"Ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka je sprejel naše povabilo in bo prišel v Bruselj takoj, ko bo mogoče, upamo že na prihodnji teden," je tvitnil predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

"Naši državljani si zaslužijo polna in podrobna pojasnila," je dodal Tajani in pojasnil, da se bo Zuckerberg v Bruslju sestal z voditelji političnih skupin in nekaterimi evropskimi poslanci, tudi člani odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine.

Facebook je že nekaj časa tarča očitkov zaradi razkritja informacij, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke približno 50 milijonov njegovih uporabnikov za prirejanje osebnih sporočil v politične namene. Tako naj bi vplivali na kampanjo o izstopu Velike Britanije iz EU kot na izid ameriških volitev leta 2016.

Prvi človek največjega spletnega družbenega omrežja se je na pozive evropskih poslancev k zagovoru v Bruslju odzval, potem ko je moral afero pojasnjevati na deseturnem zaslišanju v ameriškem kongresu.

V kongresu je prevzel osebno odgovornost za zlorabo osebnih podatkov več deset milijonov uporabnikov tega družbenega omrežja in opozoril na "oboroževalno tekmo" proti ruskemu širjenju dezinformacij.

Srečanje za zaprtimi vrati?
Bruseljski mediji ugibajo, da bo srečanje v Evropskem parlamentu potekalo za zaprtimi vrati, kar je že ujezilo nekatere evroposlance.

"Ne bom se udeležil srečanja z gospodom Zuckerbergom, če bo potekalo za zaprtimi vrati. To bi moralo biti javno zaslišanje," je tvitnil vodja skupine liberalcev Alde Guy Verhofstadt. "Zakaj ne bo Facebook Live," je vprašal in tako spomnil na Facebookovo možnost prenosa v živo.

Facebook je v sporočilu za javnost pozdravil možnost za srečanje z evroposlanci ter priložnost za dialog, poslušanje njihovih stališč in da pokaže, katere korake je sprejel za zaščito zasebnosti ljudi.

Afera z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka je izbruhnila nekaj mesecev pred uveljavitvijo korenite reforme evropskih pravil o varstvu osebnih podatkov.

Po sporočilu iz Elizejske palače naj bi se Zuckerberg prihodnjo sredo skupaj s še nekaterimi predstavniki vodilnih tehnoloških podjetij sešel tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
izo
# 16.05.2018 ob 21:47
in zdej bo največji kršitelj osebnih podatkov razpredal poslancem glede pravic posameznikov ipd?
podobno tako kot o podnebju, izpustih razpreda največji pujs planeta, ki se fino pokaka na vse sporazume itd.
kdo ga je sploh povabil in zakaj?? kot vedno, retorično..

evropa, čas je, da izumiš svoj internet, gugel, sporazume ipd.
Olorin
# 16.05.2018 ob 21:17
Ce bo pojasnjeval tako kot pred kongresno komisijo, bolje da si prispara ficnike za to meglo.

Aja ne, denar mora krozit.
HOR
# 16.05.2018 ob 21:03
Zastonj...!
cairns
# 17.05.2018 ob 10:37
Zuckerberg se bo v Bruslju srečal z evropskimi poslanci

Ta niti v Evropo ne bi smel kaj šele da se sestaja z bruseljskimi birokrati.
Ramus
# 17.05.2018 ob 15:49
Za prepoved facebooka !
@twwwter
# 16.05.2018 ob 23:08
Če bi Sladkivrh dal svoj FB na OFF, bi bil to zgodovinski dogodek primerljiv z odpravo suženjstva.
sagoza
# 19.05.2018 ob 16:09
priložnost da se mu odseče eno jajce
Juhu
# 18.05.2018 ob 10:15
Za zaprtimi vrati se delijo kuverte.
HOR
# 17.05.2018 ob 10:13
"...Naši državljani si zaslužijo polna in podrobna pojasnila,..."

TU ni kaj za pojasnit...
boro007
# 17.05.2018 ob 07:09
Napihovanje njegovega ega in verjetno tudi FB delnice... Ko stopimo v stik z vesoljci, in bodo rekli "take me to your leader" bo tudi Zuckerberg zraven oz. bo on ta leader?

S tem damo multinacionalki vedeti, da so dovolj veliki da si lahko ustvarjajo svoja pravila ki na koncu veljajo za vse... Poslanci bi morali določiti pravila in jih posredovati FB, v kolikor se jih le ta ne drži se jim pošilja kazni... Tako deluje večina sistemov v katere smo vpeti navadni smrtniki, zakaj nebi tako delovale še sfere kjer delujejo multinacionalke? Aja, ker so multinacionalke neto plačniki/financerji evropskih poslancev (no ne samo evropskih, večine politikov po svetu)

Mal namažeš tle, mal tam in potem te povabijo da se zmeniš kaj je najbolje za obe strani, seveda je raja tu izzvzeta, mi smo samo ovce ki se jih brije...
generacija56
# 16.05.2018 ob 23:48
Srečanje bo za zaprtimi vrati, ker EU s Facebook-om sodeluje.
Dorekli bodo le pravila.
Skoraj vsi Slovenski mediji so prešli na Facebook komentiranje, torej preko njega izvajajo nadzor.
Ker se najavlja plačljivost Facebooka, to pomeni dejansko, da boš moral plačati ameriškemu privatniku, da boš lahko oddal komentar na Slovenskem mediju...
Prihaja lepi novi svet...
Bivši uporabnik
# 16.05.2018 ob 23:11
Kateri butelj sploh uporablja FB? Naj pomislim, pedofili na njem gledajo male otroke.
PomisliSe1x
# 21.05.2018 ob 14:07
ocitno ve, kako se da usmerit poslance, k pravilnemu glasovanju

zuckerberg ima denar, politiki pa gredo zaradi denarja v politiko

pa so vsi zadovoljni, razen nas volilcev
mb128
# 16.05.2018 ob 20:47
Ojoj a to, da morda Sladakornibreg pride v Evropo že kar nasledni teden je pa res novica! Sploh za rubriko ZIT!
In kaj jim bo povedal takega? Javno pač neki že v Zda izrečen in mogoče za Evropo prilagojen blablabla za štirim stenami pa jih bo podučil, da so vladajoči že od nekdaj hoteli imeti rajo pod nadzorom in ker smo že kar pošteno zabredli v 21. stoletje je del te kontrole tudi fb!
Konsekvence? Praktično nobene! Eu blagajna bo kvečjemu bogatejša za kakšno mlrd. ali dve morebiti pa bo celo Sladkorni hrib izrekel mea culpa v vseh evropskih jezikih. V angleščini oz. amerikanščini je že izrekel!
Kazalo