Jure Brankovič je član ekipe oddaje Tarča. Foto:
Jure Brankovič je član ekipe oddaje Tarča. Foto:

Odstop ministra bi moral postati obetaven začetek za obračun s spornimi praksami, ki nas tiho vse bolj dušijo.

Jožef Petrovič
Jožef Petrovič ni imel ob razkritju spornih praks praktično nobene možnosti političnega preživetja.
Violeta Bulc
S kadrovanjem Violete Bulc v Bruselj puščamo v brezvladju eno ključnih služb v državi.

Uredništvo Tarče je že nekaj dni vedelo, da bo premier Miro Cerar kmalu iskal novega gospodarskega ministra. Ko prejme Nobelovo nagrado za gospodarstvo svetovni borec proti monopolom Jean Tirole in ko Evropska komisija pritiska na Slovenijo, naj sprosti trg, ni premierja, ki bi želel ali zmogel ohraniti v vprašljive prakse ujetega gospodarskega ministra. Lahko bi dejali, da si je Petrovič podpisal odstop s prihodnjih državnih funkcij v trenutku, ko je v imenu DZS-ja podpisal pogodbo za v ozadju vnaprej dogovorjene posle z državo.

Odvisniki od kartela in monopolov
Sodelovanje v kartelnem dogovoru ali oblikovanje monopola sta kaznivi in zelo umazani dejanji. Zadnje predvsem zato, ker ga je izjemno težko dokazati in ker lahko povzroča tihe in dolgotrajne posledice na trgu. Pivovarski, medijski in farmacevtski karteli nas kradejo že dolgo. Če so te kraje zavite v popularne pločevinke, šove ali preparate, niso nič manjše od ropa odvisnika, ki od vas z okuženo iglo na ulici zahteva denar. Tudi ta želi nadaljevati življenje v navidezno lepšem svetu, ki ga živi na račun vseh drugih. Odstop ministra bi moral postati obetaven začetek za obračun s spornimi praksami, ki nas tiho vse bolj dušijo.

Unija zaprtega trga ne čisti iz sočutja
Če Slovenci ne bomo z dogovorno ekonomijo znali obračunati sami, bo to storila namesto nas Unija. Ne iz sočutja, temveč zato, ker hlepi po odprtem trgu in vsakršne ovire na tej poti kaznuje. Poseg od zunaj bo za nas zelo drag. Preveč spregledano je ostalo, da je Bruselj avgusta dokončno ustavil del poplačil za projekte kohezije le zato, ker je bilo na gradbene projekte v Sloveniji mogoče konkurirati samo s slovensko inženirsko licenco. Brez pogajanj ali pritožb.

Minister ob razkritju ni imel možnosti
Opozorilo, ki ga nismo jemali resno, smo plačali. Tudi zato minister s kartelno preteklostjo, ki je za nekdanjega delodajalca pretirano skubil državo, ni imel po razkritju nikakršne možnosti preživetja. Ker bo v kratkem postala odločba Javne agencije RS za varstvo konkurence javna, bi njegovo začasno preživetje postalo samo agonija ob medijskem seciranju prav vsakega v njej opisanega dejanja. Dejstva težko zanika tudi dober politik, kaj šele dvajsetdnevni minister.

Izpraznili smo ključna fotelja v državi
Z njegovim odhodom ostajata prazni dve ključni mesti v državi. Če smo bili navdušeni nad navdušenjem Jean-Clauda Junckerja z novo kandidatko, je resno umanjkal pomislek, da smo v Bruselj kadrovali najboljše, kar je Miro Cerar našel za eno ključnih mest v državi. Konec septembra je vladni urad naznanil, da je gospodarsko rast pognal evropski denar. Kot da je ženska kvota Evropske komisije težava Slovenije, je vlada kljub tem podatkom odredila novo brezvladje v službi, prek katere prihaja denar, ki oživlja državo. Zdaj kohezijska služba in gospodarsko ministrstvo v mrtvem teku čakata na nove igralce s klopi. Tam pa klub Mira Cerarja namesto strokovno prekaljenih in moralno preverjenih imen ponuja množico na hitro zbranih fantov z vseh vetrov z nepredvidljivo igro in predvsem nejasnih pokroviteljev. Tudi zato se streli na lastna vrata in menjave v prvi ekipi države še niso končali.

Odstop ministra bi moral postati obetaven začetek za obračun s spornimi praksami, ki nas tiho vse bolj dušijo.