Tarča
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 19 glasov Ocenite to novico!
Ekipa oddaja Tarča, Špela Šipek, Jure Brankovič, Borut Janc, Tjaša Potisk, Ana Nađ
Jure Brankovič je član ekipe oddaje Tarča.
       Odstop ministra bi moral postati obetaven začetek za obračun s spornimi praksami, ki nas tiho vse bolj dušijo.       
Jožef Petrovič
Jožef Petrovič ni imel ob razkritju spornih praks praktično nobene možnosti političnega preživetja.
Violeta Bulc
S kadrovanjem Violete Bulc v Bruselj puščamo v brezvladju eno ključnih služb v državi.

Dodaj v

(Pre)kratka klop

Kolumna Jureta Brankoviča
17. oktober 2014 ob 22:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ko je Miro Cerar pred mesecem kot rezervo za gospodarskega ministra izbral Jožefa Petroviča, je ta nogometno dejal: "Po navadi rezervnega kandidata dajo v drugi polovici noter, da gole daje." Nato je Cerarjevi ekipi zabil avtogol v prvi minuti.

Uredništvo Tarče je že nekaj dni vedelo, da bo premier Miro Cerar kmalu iskal novega gospodarskega ministra. Ko prejme Nobelovo nagrado za gospodarstvo svetovni borec proti monopolom Jean Tirole in ko Evropska komisija pritiska na Slovenijo, naj sprosti trg, ni premierja, ki bi želel ali zmogel ohraniti v vprašljive prakse ujetega gospodarskega ministra. Lahko bi dejali, da si je Petrovič podpisal odstop s prihodnjih državnih funkcij v trenutku, ko je v imenu DZS-ja podpisal pogodbo za v ozadju vnaprej dogovorjene posle z državo.

Odvisniki od kartela in monopolov
Sodelovanje v kartelnem dogovoru ali oblikovanje monopola sta kaznivi in zelo umazani dejanji. Zadnje predvsem zato, ker ga je izjemno težko dokazati in ker lahko povzroča tihe in dolgotrajne posledice na trgu. Pivovarski, medijski in farmacevtski karteli nas kradejo že dolgo. Če so te kraje zavite v popularne pločevinke, šove ali preparate, niso nič manjše od ropa odvisnika, ki od vas z okuženo iglo na ulici zahteva denar. Tudi ta želi nadaljevati življenje v navidezno lepšem svetu, ki ga živi na račun vseh drugih. Odstop ministra bi moral postati obetaven začetek za obračun s spornimi praksami, ki nas tiho vse bolj dušijo.

Unija zaprtega trga ne čisti iz sočutja
Če Slovenci ne bomo z dogovorno ekonomijo znali obračunati sami, bo to storila namesto nas Unija. Ne iz sočutja, temveč zato, ker hlepi po odprtem trgu in vsakršne ovire na tej poti kaznuje. Poseg od zunaj bo za nas zelo drag. Preveč spregledano je ostalo, da je Bruselj avgusta dokončno ustavil del poplačil za projekte kohezije le zato, ker je bilo na gradbene projekte v Sloveniji mogoče konkurirati samo s slovensko inženirsko licenco. Brez pogajanj ali pritožb.

Minister ob razkritju ni imel možnosti
Opozorilo, ki ga nismo jemali resno, smo plačali. Tudi zato minister s kartelno preteklostjo, ki je za nekdanjega delodajalca pretirano skubil državo, ni imel po razkritju nikakršne možnosti preživetja. Ker bo v kratkem postala odločba Javne agencije RS za varstvo konkurence javna, bi njegovo začasno preživetje postalo samo agonija ob medijskem seciranju prav vsakega v njej opisanega dejanja. Dejstva težko zanika tudi dober politik, kaj šele dvajsetdnevni minister.

Izpraznili smo ključna fotelja v državi
Z njegovim odhodom ostajata prazni dve ključni mesti v državi. Če smo bili navdušeni nad navdušenjem Jean-Clauda Junckerja z novo kandidatko, je resno umanjkal pomislek, da smo v Bruselj kadrovali najboljše, kar je Miro Cerar našel za eno ključnih mest v državi. Konec septembra je vladni urad naznanil, da je gospodarsko rast pognal evropski denar. Kot da je ženska kvota Evropske komisije težava Slovenije, je vlada kljub tem podatkom odredila novo brezvladje v službi, prek katere prihaja denar, ki oživlja državo. Zdaj kohezijska služba in gospodarsko ministrstvo v mrtvem teku čakata na nove igralce s klopi. Tam pa klub Mira Cerarja namesto strokovno prekaljenih in moralno preverjenih imen ponuja množico na hitro zbranih fantov z vseh vetrov z nepredvidljivo igro in predvsem nejasnih pokroviteljev. Tudi zato se streli na lastna vrata in menjave v prvi ekipi države še niso končali.

Jure Brankovič, Tarča
Prijavi napako
Komentarji
Krik
# 18.10.2014 ob 07:29
Škoda besed, sploh o urednici. Upam da v Sloveniji uvedemo lustracijo v pravosodju in pri novinarjih, saj so oboji naredili toliko škode, kot noben politik ali cerkveni možje.
velenjcan
# 18.10.2014 ob 09:25
Tam pa klub Mira Cerarja namesto strokovno prekaljenih in moralno preverjenih imen ponuja množico na hitro zbranih fantov z vseh vetrov z nepredvidljivo igro in predvsem nejasnih pokroviteljev.

a se vi malo delate norca, brankovič, ali ste res takole malo za luno? izvoljena je bila stranka brez programa in brez organizacijske strukture, zdaj pa ugotavljate ('ugotavljate'), da se v njej zbira, kar leze in gre (=in hoče kariero).
a ste pričakovali kaj drugega?
DE(j)MOKRA(s)T
# 18.10.2014 ob 07:36
Je pa s Cerarjem vendarle prišla neka nova politična praksa, ko sporni kadri odstopijo brez vpitja o zarotah. Naslednja etapa je prečiščevanje strankarskih vrst, kar bo pa težja naloga, saj je selekcija v strankah bolj podobna dresuri poslušnosti, kot pa strokovnosti in integriteti. Navsezadnje imamo za predsednika največje opozicijske stranke še vedno pravnomočno obsojenega kriminalca, kar je nekakšen srednji vek kar se politične kulture tiče.
tom-znidarcic
# 18.10.2014 ob 08:45
Kdaj bodo mediji začeli s pritiskom na politike, da se zamenja volilni sistem in omogoči odpoklic poslancev in županov.
cerera
# 18.10.2014 ob 09:06
"Nikoli nisem bil obveščen, da sem v postopku. Sklepam, da tudi zato odločba agencije za varstvo konkurence (AVK) ni bila naslovljena name, ker z njo nisem bil seznanjen, je ne morem komentirati. V nadaljevanju naj poudarim, da so bile vse listine, ki sem jih podpisal, zakonite," je še poudaril Petrovič.

POLITIČNI ŽARKON!
-nikoli nikoli nikoli nikoli nikolinikoli nikoli nikoli nikoli nikoli nikoli nikoli nikoli nikoli nikoli nikoli
-nisem bil seznanjem nisem bil seznanjem nisem bil seznanjem nisem bil seznanjem
-ne morem komentirati ne morem komentirati ne morem komentirati ne morem komentirati

VSE VAM JE ŠE KAKO BRILJANTNO JASNO!
quaxy
# 18.10.2014 ob 09:28
'Pivovarski, medijski in farmacevtski karteli nas kradejo že dolgo'

Ti samo lobirajo. Kradejo nam javni uslužbenci.
Crveni
# 18.10.2014 ob 09:12
Zdaj je edinstvena priložnost, da ukinemo gospodarsko ministrstvo, ki je postalo ministrstvo za deljenje subvencij.
cerera
# 18.10.2014 ob 09:07
ps:
skrajno nujno je tudi da menjate učitelje retorike-polit komisarje!
svobodan
# 18.10.2014 ob 10:15
...tovariši silijo na gospodarsko ministrstvo, da bi postali gospodje...
x66
# 18.10.2014 ob 08:54
tom-znidarcic,

kaksen volilni sistem imas v mislih? Upam, da ne nek eksperiment slovenskih teoretikov, pac pa sistem, ki uspesno deluje vec let v kaksni uspesni drzavi.

Moznost odpoklica sama zase ne resi problema. Sistem mora biti taksen, da ze pred volitvami lahko izvem kdo so konkrtni kandidati in poznam njihove bibliofrafije, ter da lahko volim konkretno osebo. Le v tem primeru ima tudi odpoklic smisel.
Jakob Mali
# 18.10.2014 ob 10:18
Edino, kar men zanima v tej zgodbi je, kdo je namignil Brankoviču na tale star star greh Petroviča, ker glej ga zlomka, kako, da ni prišel ven že pred njegovim imenovanju? Kdo se je odločil, da je sedaj pravi čas, da nam vrli novinarji povejo to zgodbo? Kaj se je takega zgodilo, da je Cerar zaslužil avtogol?

.....brez odgovorov na zgornja vprašanja je tale zgodba predstava javnost. Kaj se dogaja v ozadju je bistvena zgodba. Jure boš zmogel še to razkriti, ali boš zgolj marioneta?
tupamaross
# 18.10.2014 ob 10:11
Čestitam gospodu Brankoviču za domislen podnaslov!
nekdoiznekje
# 18.10.2014 ob 09:40
miha_lj
Jure, ali si prebral v čerajšnje Finance (tisto o piškotnih)


Pomojem da ga ni, bi ga pa definitivno moral... mate tuki link pa si preberte tole - definitivno vredno branja

finance (PIKA) si/8811363/Levo-Priden-Piškotek
miha_lj
# 18.10.2014 ob 09:26
Jure, ali si prebral v čerajšnje Finance (tisto o piškotnih)
Bivši uporabnik
# 18.10.2014 ob 07:22
Junak ljubljanskega tožilstva in mestnega arhiva.
Applecore
# 18.10.2014 ob 09:49
Če si želite spremembe volilnega sistema na glasovanje o kandidatih z imenom in priimkom, močno upam, da si ne želite večinskega volilnega sistema. Ta bi samo podaljšal agonijo polarizacije v naši družbi (beli - rdeči oz. naši - vaši). Sam bi poleg tega rad imel na glasovnici rad več kot praktično le dve izbiri: povsem jasno je, da ne bi (govorim zase) nikoli volil za obsojenega kriminalca ali nekoga, ki je v enem ali več kazenskih postopkih. Če imam na izbiro npr. le Janšo in Jankovića, lahko izbiram le med spornima osebama, česar pa si jaz (in verjamem, da še marsikdo) nikakor ne bi želel.

Seveda pa obstajajo tudi v proporcionalnem sistemu načini, ki omogočajo izbiro konkretnega človeka. Eden od njih je preferenčni glas, ki ga recimo poznamo z volitev v Evropski parlament. A sam bi si želel, da se v Sloveniji uvede volilni sistem enega prenosljivega glasu, kot ga poznajo denimo na Irskem in na Malti. V tem sistemu se glasuje o kandidatih z imenom in priimkom, in sicer tako, da volivec vse kandidate na glasovnici razvrsti: svojemu najljubšemu kandidatu pred imenom napiše številko 1; tistemu, ki bi ga volil, če prvega kandidata ne bi bilo, napiše številko 2 in tako naprej. S tem sistemom se volivcem daje zelo velika moč, zato ga bodo sedanje politične strukture težko uvedle. Nemški strokovnjak na področju volitev D. Nohlen je pa tudi zapisal: "Poslanci ne bodo nikoli spremenili volilnega sistema, po katerem so bili izvoljeni". Če smo realni, bo tako tudi z našim volilnim sistemom.
Springbok
# 18.10.2014 ob 09:44
@ x66: ne bo šlo. Mi volimo poslance v DZ. Ne volimo ministrov. Sestva vlade in s tem izbor ministrov je stvar parlamentarne večine. Pač posledica načela delitve oblasti na zakonodajno in izvršilno. Mnogi ministri niso izvoljeni na volitvah, amapk so strokovni kader, karkoli pač beseda stroka že pomeni.
Marko32
# 18.10.2014 ob 09:30
Priden Jure. Sedi. #piškotek
x66
# 18.10.2014 ob 08:39
Logicno je, da se v instant stranko natlacijo kriminalci in nesposobnezi.

Ali slovenci zelijo direktno vplivati na to, kdo bo sedel v parlamentu? Kot kaze, pravzaprav ne. Mediji nas prepricujejo in perejo mozgane tako temeljito, da mnogi raje volijo macka v zaklju kot da bi volili transparentne kandidate oziroma zahtevali tako spremembo volilnega sistema, da bi imeli moznost voliti transparentne kandidate z imenom, priimkom in bibliografijo.
Applecore
# 18.10.2014 ob 14:00
@x66

Težko bi rekel, da koga zagrizeno sovražim; samo poskušam čim bolj objektivno gledati na stvari (je pa res, da je to v slovenskem medijskem prostoru težko). Če pa tisti, ki moja mnenja ocenjujejo, mislijo po principu "kdor ni v celoti z nami, je proti nam", pa te razumem, da me imaš za sovražnika neke določene osebe. Sam pač želim, da se v slovenski družbi uveljavijo vrednote demokracije in pravne države, v kar verjamem; se pa zavedam, da je to v slovenskem prostoru po 45 letih totalitarnega režima in 24 letih tipične tranzicijske politike trenutno še misija nemogoče.

Res je, da ima tudi večinski sistem svoje prednosti: to sta predvsem glasovanje o osebah in stabilnost oblasti. Če razčlenim slednje: vlado v večinskem sistemu ponavadi sestavlja ena stranka (v sistemu relativne večine, npr. VB) oz. dve stranki (sistem absolutne večine oz. "dvokrožni" večinski sistem, npr. Francija) in tako pride redko do razpada vlade in predčasnih volitev. Se pa v povezavi s tem kaže določena težava: kdor je na oblasti, lahko cel mandat dela, kar hoče, brez omejitev. V razvitih demokracijah se bo to težko zgodilo že zaradi politične zavesti in uveljavljenosti demokratične zavesti tamkaj, za mlade tranzicijske demokracije pa je to lahko tudi tvegano. Lep primer je recimo Jankovićeva lista v ljubljanskem mestnem svetu (v dosedanjem mandatu), kjer je imela absolutno večino in je župan vedno dobil potrebno večino. Če bi recimo leta 2011 volili po večinskem sistemu (sistem relativne večine, ob predpostavki, da so volilni okraji enomandatne volilne enote), bi dobila Pozitivna Slovenija 46 sedežev v parlamentu in tako absolutno večino. Ne glede na vse, kar bi se dogajalo (poročilo KPK, kazenski postopki ipd.) bi Janković ostal na oblasti cel mandat.

Glavna slabost večinskega sistema je pa ta, da povzroča izrazito disproporcionalne učinke. V VB so že imeli primere, da je stranka z dobrimi 35% glasov na volitvah osvojila večino v parlamentu in sama sestavila vlado, spet drugič je stranka z 22% glasov dobila le 6% sedežev v parlamentu. V dvokrožnem sistemu so ti disproporci malo manjši, a še vedno lahko stranka z dobrimi 40% osvoji absolutno večino v parlamentu. Tu gre za vprašanje legitimnosti vlade, ki že v štartu nima niti večinske podpore javnosti; v proporcionalnem sistemu je vsaka vlada sestavljena iz strank, ki so skupaj dobile več kot 50% glasov.

Še ena težava pri večinskem sistemu so izgubljeni glasovi: če iz tvojega volilnega okraja ni izvoljen tvoj kandidat, tvoj glas prav nič ne šteje: enako je, kot da bi ga vrgel v koš. Zdaj si pa predstavljajte volivca stranke A v neki volilni enoti, kjer že dolgo vrsto let zmaguje kandidat iz stranke B. Ta stranka ima v tej volilni enoti zvesto volilno bazo in zato bo skoraj zagotovo tudi tokrat zmagal kandidat iz stranke B. Ali se ne bi kot volivec v ti volilni enoti počutil nemočnega? O celotnem rezultatu volitev pa odločajo samo volivci v tistih volilnih enotah, kjer je rezultat tesen in lahko pride do t. i. swinga, ne pa volivci v celotni državi. Res je, da pride tudi v proporcionalnem sistemu do izgubljenih glasov (stranke, ki ne dosežejo volilnega praga), a je ta delež bistveno nižji kot v večinskem sistemu; v irskem sistemu enega prenosljivega glasu pa izgubljenih glasov sploh ne more biti.

Pri večinskem sistemu je možno tudi manipuliranje z mejami volilnih enot (volilna geometrija ali gerrymandering) z namenom s čim manjšim deležem glasov doseči čim več sedežev v parlamentu. V večmandatnih volilnih enotah (proporcionalni sistem) takšni poskusi ostanejo praktično brez učinka.

Kot vidiš, torej polarizacija ni edina slaba lastnost večinskega sistema; sem jo pa izpostavil, ker se mi zdi glede na slovenski politični prostor to največja težava.

Zadovoljen? :)
xes
# 18.10.2014 ob 10:39
Meni osebno gre na zivce primerjava resnih tem z neko neumno igro kjer se odrasli moski zogajo .... gre za resne zadeve, ki bodo imele velik vpliv na nasa zivljenja!
tom-znidarcic
# 18.10.2014 ob 10:30
Edino, kar men zanima v tej zgodbi je, kdo je namignil Brankoviču na tale star star greh Petroviča, ker glej ga zlomka, kako, da ni prišel ven že pred njegovim imenovanju? Kdo se je odločil, da je sedaj pravi čas, da nam vrli novinarji povejo to zgodbo? Kaj se je takega zgodilo, da je Cerar zaslužil avtogol?

.....brez odgovorov na zgornja vprašanja je tale zgodba predstava javnost. Kaj se dogaja v ozadju je bistvena zgodba. Jure boš zmogel še to razkriti, ali boš zgolj marioneta?

Tudi ovadbe proti Jankoviču so prišle po volitvah, ma to smo pa že pozabili a ne? Podobnih primerov je kolikor hočeš, ampak ljudstvo to pozabi, oziroma, spomin je daleč najslabša odlika slovenskega volilca.
x66
# 18.10.2014 ob 10:02
Applecore,

irskega sistema ne poznam, je pa vsekakor ena od zanimivih moznosti.

Tudi vecinski sistem je ena od moznosti. Ce imas proti vecinskemu sistemu povedati le to, da polarizira druzbo, se bojim, da nisi prav prepricljiv. V sloveniji je po dvajsetih letih cistega proporcionalnega sistema druzba polarizirana tako rekoc do aparthaida, tako da je tvoj strah bolj strah pred spremembo kot strah pred posledicami.

Ce nasprotujes doloceni resitvi le zato, ker jo je predlagal nekdo, ki ga zagrizeno sovrazis, s tem obilno prispevas k negativni selekciji, ne pa k kvaliteti debate in resitev.
x66
# 18.10.2014 ob 09:49
Springbok,
bi slo, ce bi se hotelo. Ti kot kaze noces.
V Veliki Britaniji prakticno ne mores postati minister, ce nisi bil tudi izvoljen v parlament.
amigo
# 18.10.2014 ob 07:35
Tam pa klub Mira Cerarja namesto strokovno prekaljenih in moralno preverjenih imen ponuja množico na hitro zbranih fantov z vseh vetrov z nepredvidljivo igro in predvsem nejasnih pokroviteljev. Tudi zato se streli na lastna vrata in menjave v prvi ekipi države še niso končali.

Strici so z medijskim pranjem možganov volilcev rodili Cerarjevo stranko. V množici z vseh vetrov nabranih, jih je večina bolj ali manj popolnih začetnikov, da ne rečem diletantov.
jast123
# 18.10.2014 ob 10:42
Kaj pa, če se dokaže, da ni nič kriv?
Ali bo celotna ekipa z zgornje slike, vključno z Anžinom, odstopila.
Če oni učijo poštenja druge ljudi, bi morali biti vzor. So mi pa ljudje z zgornje slike vprašljivi, glede na to, koliko medijskih hiš so že zamenjali. Izgleda, da je to v Sloveniji največji kartel, namreč medijske hiše, ko se ljudje kar selijo iz ene v drugo, pa zopet pridejo nazaj.
Ko je že dal Branković primerjavo z nogometom - v Sloveniji je več prestopov med medijskimi hišami, kot med nogometnimi klubi.
vladimirrtvslo
# 18.10.2014 ob 09:09
Krik # 18.10.2014 ob 07:29
Škoda besed, sploh o urednici. Upam da v Sloveniji uvedemo lustracijo v pravosodju in pri novinarjih, saj so oboji naredili toliko škode, kot noben politik ali cerkveni možje.

Krik bi lustriral tako, kot ves čas sanja njegov ljubljeni politik-zapornik in kot sanjajo vaši cerkveni možje. Nič od tega ne bo. Kar pa zadeva medije, so pa edini v naši družbi, ki nastavljajo ogledalo politiki in razgaljajo svinjarije pokvarjenih politikov in ostalih osebkov. Sedaj pa "Krik" kar v jok, mogoče bo odleglo!
Branko3
# 18.10.2014 ob 07:40
Na tak (preizkušen) način se je mogoče spraviti na vsakogar in se ga znebiti. Ni človeka, ki mu pljuvalni stroj "večnih" politikov ne bi našel kakšne napake in jo potem napihnil do neverjetnih skrajnosti. Napake, ki so mnogo manjše, da ne rečem bizarne, od od tistih, ki so jih zgrešili stari politiki, postanejo razlog za politični pregon. Golobič je javnosti zamolčal nekaj premoženja, Virant je kupil prepoceni letalske karte, Petovič je torej preveč vneto lobiral za svojo firmo. Če Cerar ne bo našel orožja proti temu pljuvalnemu stroju, se mu slabo piše, kot tudi vsakemu drugemu političnemu novincu.
Jure Brankovič
link
Drugorazredna tema
29
9. april 2015 ob 22:22 Bliskavice v državnem zboru bodo spremljale še zadnji korak sage o ničemer.
Več novic ...
Kazalo