Treviški radič z zeliščno frtaljo. Foto: Z vrta na mizo
Treviški radič z zeliščno frtaljo. Foto: Z vrta na mizo
Decembrski regrat. Foto: Z vrta na mizo
Svinjska potrebušina z belo polento. Foto: Z vrta na mizo
Kakijev biskvit s pistoralkami. Foto: Z vrta na mizo

Jajca razžvrkljamo, solimo in dodamo narezana zelišča. V ponvi segrejemo oljčno olje in vanj vlijemo jajčno zmes. Popečemo z obeh strani, ohladimo.

Krompir in fižol skuhamo. V ponvi segrejemo ocvirke. Dodamo kuhan krompir in fižol. V eno skodelo damo opran siljen radič in v drugo regrat. Panceto narežemo in segrejemo v ponvi. V prazni ponvi pogrejemo še kis. Prepeličje jajce poširamo.

Postrežemo: radič prelijemo s pogretim kisom, ocvirki, fižolom, krompirjem in frtaljo.

Regrat prelijemo s pogretim kisom, krompirjem, fižolom in panceto ter poširanim prepeličjim jajcem.


SVINJSKA POTREBUŠINA Z BELO POLENTO

Sestavine: svinjska potrebušina z rebri, bela polenta, korenje, sušen grah, sveža bazilika, svež rožmarin, svež drobnjak, maslo, sol, oljčno olje.

Meso naoljimo z oljčnim oljem in natremo z rožmarinom. Damo ga v pekač ter v pečici "parimo" na 85 stopinjah Celzija 1 uro. Po preteklem času pečico nastavimo na zgornji žar ter meso pečemo še približno 20 minut.

Vodo zavremo, osolimo in vanjo vsujemo polento. Na majhnem ognju jo ob stalnem mešanju kuhamo pol ure. Dodamo ji maslo in zelišča. Vlijemo jo v model in pustimo, da se ohladi. Narežemo jo na želene kose in jo na oljčnem olju z obeh strani popečemo.

Korenje olupimo in sesekljamo ter ga segrejemo v ponvi na oljčnem olju. Zalijemo ga z vodo in nekoliko pokuhamo, da se zmehča (približno 10 minut). Korenje pretlačimo v omako.

Grah, ki smo ga čez noč namočili, skuhamo v slanem kropu (približno 10 minut).

Na krožniku postrežemo omako, meso, popečeno polento in grah.


KAKIJEV BISKVIT S PISTORALKAMI

Sestavine za testo: 100 g moke, sladkor, 100 g masla, sladkor, kaki.

V mešalnik damo vse sestavine in jih zmiksamo. Zmes vlijemo v modelčke in v pečici pečemo 10 minut na 180 stopinjah Celzija. Proti koncu v pečico položim še orehova jedrca, da se malo popečejo.

Sestavine za omako: kaki, hruške pistoralke, sveži orehi, rebula.

Kaki zmiksamo. Cele hruške 20 minut kuhamo v 3 dl rebule in vodi.

Na krožniku kakijev biskvit prelijemo s kakijevo omako in posujemo s pečenimi orehi.

Dober tek!

Primož Dolničar, Z vrta na mizo