24. maj 2018 ob 19:59 MMC RTV SLO 1968

Nagrada za pozlačeno sramno dlako, povezano z letom 1968

Avtorja nagrajena s simboličnim zneskom 1968 evrov
Umetniško združenje nemškega mesta Ahlen je s simbolično vsoto 1968 evrov nagradilo umetnika Evelyn Möcking in Daniel Nehring za pozlačeno sramno dlako Rainerja Langhansa, soustanovitelja berlinske Komune 1, ki je obstajala med letoma 1967 in 1969. Foto: kunstvereinahlen.de
Rainer Langhans in Uschi Obermeier

Rainer Langhans in Uschi Obermeier v prelomnem letu 1968, glede katerega pa se lahko zdi, da je mit, vezan nanj, ob napolnjeni 50. obletnici prišel v krizo srednjih let. Foto: EPA

Pozlačena sramna dlaka soustanovitelja znamenite berlinske Komune 1 Rainerja Langhansa je osvojila nagrado umetniškega združenja nemškega mesta Ahlen, to pa je stvaritvi umetnikov Evelyn Möcking in Daniela Nehringa namenilo zgodovinsko simbolično vsoto 1968 evrov.

Nagrajeno umetniško delo je na ogled na razstavi 68 dopolni 50 – Mit v krizi srednjih let, ki so jo postavili v mestu Ahlen na severozahodu Nemčije ob 50. obletnici revolucionarnega leta 1968 in je na ogled v tamkajšnji mestni galeriji. V zlato preobleko odeta skodrana sramna dlaka je v središču instalacije, v okviru katere počiva na okroglem podstavku.

Evelyn Möcking in Daniel Nehring sta svojo nekonvencionalno stvaritev naslovila Iskanje revolucije. V Düsseldorfu živeči umetniški par je obiskal nemško ikono revolucionarnega gibanja šestdesetih Rainerja Langhansa in ga ob intervjuju prosil še za vzorec njegovih sramnih dlak ter očitno bil pri podvigu uspešen – uspelo jima je namreč dobiti en primerek.

Reflektiranje mita o spolni osvoboditvi
Nagrajenima umetnikoma je s to instalacijo po mnenju žirije uspelo mitu, vezanemu na leto 1968, ki s svojim 50. rojstnim dnem prihaja vse bolj v krizo srednjih let, na izjemen način postaviti nepozaben in navidezno racionalen spomenik. Žirija je zapisala, da stvaritev reflektira mit spolne osvoboditve, do katere naj bi prišlo s prizadevanji v letu 1968. Kot je na odprtju postavitve in ob razglasitvi nagrajencev poudaril umetniški vodja združenja Ruppe Koselleck, sicer predavatelj na Univerzi v Osnabrücku, pa po njegovem mnenju ni presenetljivo, da se tudi dandanes "1968 ne pojavlja v kurikulumu".

Udejanjanje alternativnih oblik skupnega življenja
Rainer Langhans, ki je sicer dejaven kot pisec in filmar, je zaslovel kot eden izmed ustanoviteljev Komune 1 v Zahodnem Berlinu, ki jo je vzpostavil skupaj z nedavno umrlim Dietrom Kunzelmannom in drugimi pripadniki zunajparlamentarne opozicije študentskega gibanja na prvi dan leta 1967. To je bila torej politično motivirana komuna, katere člani so prisegali na alternativne oblike skupnega življenja in odpravljanje tradicionalne oblike družine. Komuno so dokončno razpustili novembra 1969.

"Najlepši obraz nemške revolucije intelektualcev"
K Langhansovi širši prepoznavnosti je prispevalo tudi razmerje z razvpito manekenko in najslavnejšo groupijko zasedbe Rolling Stones Uschi Obermeier, ki je bila "najlepši obraz nemške revolucije intelektualcev", kot so zapisali pri časopisu Stern. V letu 2007 je v kinodvorane prišel film Das wilde Leben (Divje življenje), posnet po njeni istoimenski biografiji, v katerem sledimo življenjski zgodbi te "barbarske Bavarke", kakor so jo tedaj imenovali mediji. Danes 77-letni Langhans pa že več let živi v Münchnu s petimi ženskami v haremu, kakor tudi sam poimenuje to njihovo sobivanje.

Razstava 68 dopolni 50 – Mit v krizi srednjih let je v mestni galeriji v nemškem mestu Ahlen na ogled še do 10. junija.

P. G.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 3

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • c08c027f0efd310b17e2bf15bd0bad7a302c62fa2acd0a49f926b87c4edacec2 24. maj 2018 ob 21:33
  Prijavi neprimerno vsebino
  še en presežek sodobne umetnosti. tale sramna dlaka bo čez 500 let nova mona liza.
  0
  -1
 • Bubbles 25. maj 2018 ob 00:04
  Prijavi neprimerno vsebino
  če jaz dam pozlatit odrezano moškost mojega mačka bom tudi dobila nagrado?.....
  0
  -1
 • HOR 7. junij 2018 ob 02:08
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Bubbles 25. maj 2018 ob 00:04
  "....če jaz dam pozlatit odrezano moškost mojega mačka bom tudi dobila nagrado?....."


  Ne, ker za to nimaš (umetniškega) konteksta...
  0
  0

Zadnji prispevki