5. junij 2018 ob 07:49 MMC RTV SLO 1968

Pred pol stoletja o finalistu evropskega prvenstva odločal met kovanca

Italijani evropski prvaki na domačih tleh
Dino Zoff je bil eden izmed junakov evropskega prvenstva v Italiji pred pol stoletja. Foto: EPA

Zoff je med letoma 1968 in 1983 kar 112-krat stal v vratih Italije. Zelo uspešen je bil tudi v vlogi selektorja. Leta 2000 je azzurre popeljal tudi v finale evropskega prvenstva. Foto: EPA

Junija 1968 je bil v Italiji na sporedu zaključni turnir 3. evropskega prvenstva v nogometu.

Junija 1968 je bil v Italiji na sporedu zaključni turnir 3. evropskega prvenstva v nogometu. Gostitelji prvenstva stare celine so se v finale prebili po metu kovanca, kar je zares nepredstavljivo v modernem nogometu. V finalu so nato premagali še Jugoslavijo z 2:0 na ponovljeni tekmi.

Pred petdesetimi leti o zmagovalcu še niso odločale enajstmetrovke. Polfinalni obračun med Italijo in Sovjetsko zvezo pred 68.582 gledalci na stadionu San Paolo v Neaplju se je 5. junija 1968 po 120 minutah končal brez zadetkov. Glavni sodnik Kurt Tschenscher je povabil oba kapetana Giacinta Facchettija in Jurija Pšeničnikova v garderobo, kjer so izvedli met kovanca. Italijanski kapetan je nato pritekel nazaj na zelenico z veselo novico.

"Vsi na zelenici smo čakali na razplet meta kovanca. Ko je Facchetti navdušen pritekel in nam sporočil veselo novico, da smo v finalu, je bilo veliko slavje. Stadion je bil razprodan, vzdušje je bilo vso tekmo sijajno. Spomnim se, da sem imel veliko dela, saj takrat sploh še ni bilo menjav. Gianni Rivera se je poškodoval in igrali smo le z desetimi igralci večino tekme," se spominja legendarni vratar Dino Zoff, ki je blestel na tem evropskem prvenstvu.

Takrat je imel 26 let, največji uspeh v karieri pa je dosegel s 40 leti, ko so azzurri leta 1982 v Španiji osvojili naslov svetovnih prvakov.

Jugoslovani zapravili vodstvo
V drugem polfinalu je Jugoslavija v Firencah premagala Anglijo z 1:0. Odločilni zadetek je dosegel Dragan Džajić v 86. minuti. Izbranci Rajka Mitića so se prebili v finale, ki je bil na sporedu 8. junija na olimpijskem stadionu v Rimu. Razigrani Džajić je šest minut pred odmorom zadel za vodstvo Jugoslavije, ki je bila blizu naslova. Angelo Domenghini je deset minut pred koncem izsilil ponovljeno tekmo, saj sta mreži tudi v podaljšku mirovali (1:1).

Spočiti azzurri gladko dobili ponovljeno tekmo
Dva dni pozneje so bili Italijani boljši z 2:0. Selektor Ferruccio Valcareggi je imel na voljo precej širši kader, zamenjal je pet igralcev v primerjavi s prvo tekmo. Spočita Sandro Mazzola in Luigi Riva sta naredila razliko. Riva je v 12. minuti matiral vratarja Ilijo Pantelića. Po pol ure igre je končni izid postavil Pietro Anastasi z izjemnim volejem z roba kazenskega prostora.

"Že pred finalom smo se zavedali, da ima Jugoslavija odlično zasedbo. Zares smo imeli velike težave z njimi. Večji del tekme smo bili v zaostanku. Moram povedati po pravici – nismo si zaslužili remija. Na ponovljeni tekmi smo imeli veliko več energije in zasluženo smo zmagali," je pojasnil Zoff, ki je februarja dopolnil 76 let.

Zoff v vlogi selektorja blizu naslova leta 2000
To je bil prvi in do zdaj tudi edini evropski naslov Italijanov. Leta 2000 je bil Zoff v vlogi selektorja, ko so imeli azzurri v finalu v Rotterdamu lovoriko skoraj že v rokah. Marco Delvecchio je bil natančen v 55. minuti, a je v 93. minuti podaljšek izsilil Sylvain Wiltord. Takrat je odločal zlati gol, ki ga je v 103. minuti dosegel David Trezeguet. Leta 2012 so Italijani izgubili finalno tekmo v Kijevu proti Španiji z 0:4.

Evropsko prvenstvo 1968, zaključni turnir, Italija:

Polfinale, Neapelj, 5. junija 1968:
ITALIJA - SOVJETSKA ZVEZA * 0:0
68.582 gledalcev
* - po podaljšku (Italija je napredovala po metu kovanca)

Firence, 5. junija 1968:
JUGOSLAVIJA - ANGLIJA 1:0 (0:0)
21.834; Džajić 86.


Finale, Rim, 8. junija 1968:
ITALIJA - JUGOSLAVIJA * 1:1 (1:1, 0:1)
68.817; Domenghini 80.; Džajić 39.
* - po podaljšku

Italija: Zoff, Anastasi, Burgnich, Castano, Domenghini, Facchetti, Ferrini, Guarneri, Juliano, Lodetti, Prati.

Jugoslavija: Pantelić, Fazlagić, Damjanović, Paunović, Holcer, Petković, Musemić, Džajić, Pavlović, Aćimović, Trivić.

Sodnik: Gottfried Dienst (Švica)


Finale, ponovljena tekma, Rim, 10. junija 1968:
ITALIJA - JUGOSLAVIJA 2:0 (1:0)
32.886; Riva 12., Anastasi 31.

Italija: Zoff, Anastasi, Burgnich, Picchio, Domenghini, Facchetti, Guarneri, Mazzola, Riva, Rosato, Salvadore.

Jugoslavija: Pantelić, Fazlagić, Damjanović, Paunović, Holcer, Musemić, Džajić, Pavlović, Aćimović, Trivić, Hošić.

Sodnik: Jose María Ortiz de Mendíbil (Španija)


Zadetki iz obeh finalnih tekem v Rimu:

Aleš Golob

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 19

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govorZadnji prispevki