11. januar 2018 ob 22:40 MMC RTV SLO Družba

"Naloga varuha je, da je slaba vest vodstva in programskih ustvarjalcev"

MMC-jev spletni klepet
MMC RTV SLO|Ilinka Todorovski odgovarja na vprašanja uporabnikov.
Ilinka Todorovski odgovarja na vprašanja uporabnikov. Foto: MMC RTV SLO

"RTV ima izjemen kreativni in človeški potencial, škoda je, ker se izgublja v rokavcih notranjih sporov, nevoščljivosti, nerazumevanja javne odgovornosti," meni Ilinka Todorovski.

Varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija smo po letu dni mandata gostili v MMC-jevi spletni klepetalnici. "Naloga varuha je, da je slaba vest vodstva in programskih ustvarjalcev, ko gre za upoštevanje etičnih norm, razumevanje pričakovanj gledalcev, poslušalcev in bralcev, kakovostno opravljanje dela in sploh opravljanje nalog javnega radiotelevizijskega servisa," je pojasnila v klepetu.

"Kdor želi, lahko varuhova mnenja o ponavljajočih se zdrsih razume kot povod za sankcije. Ali vsaj razmislek o njih. Sama bom vztrajala, dokler bom menila, da so pričakovanja javnosti, posredovana prek varuha, slišana in upoštevana," je zapisala.

Odzivov je okoli 130 na mesec. Pravi, da odgovori vsem, ki spoštujejo minimum spoštljivosti in osnovni bonton kulture komuniciranja. "Običajno vprašanje 'slečem do kosti'. Če je zanimivo tudi potem, ko ga razbremenim pridevnikov, ga posredujem naprej. In obravnavam," je razložila.

Celoten klepet z Ilinko Todorovski si lahko preberete spodaj!...

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 28

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Rokobaroko 12. januar 2018 ob 08:51
  Prijavi neprimerno vsebino
  Bomo kdaj dočakali dan, ko bodo lahko "normalni - neopredeljeni" novinarji nacionalke, intervjuvali desnico? Ali imata za takšne zadeve ekskluzivno pravico samo Jože in Rosvita? Hkrati predlagam varovalko, ki bi veljala tudi v obratni smeri: V kolikor politik zavrne intervju, zaradi "napačne barve novinarja", se ga 1 leto ne vabi v studio.
  +13
  -7
 • aka29 12. januar 2018 ob 08:54
  Prijavi neprimerno vsebino
  @Rokobaroko

  "Normalni-neopredeljeni" kot naprimer Štefančič jr. in Bergant?
  +14
  -3
 • feminist 12. januar 2018 ob 09:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  Živimo v času vsesplošnega zmanjševanja zaupanja v javne storitve

  clovek mora samo pogledat "kvalitetno" delo administratorjev pa je citirana izjava vec kot upravicena.
  porivanje, in to zelo ocitno in namensko, agende se imenuje propaganda in javni medij sponzoriran s strani vseh drzavljanov nima to kaj delat. da so na Mladini in Demokraciji pristranski in porivajo svojo agendo je njihov problem - so privatni medij in naj stancajo kar zelijo - javni medij je JAVNI MEDIJ in mora delovat nepristransko; kar v nobenem primeru ni res, zato je EDINA LOGICNA RESITEV ukinitev javnega financiranja RTVja - naj gredo privat in naj stancajo svojo propagando po mili volji.
  +15
  -5
 • nvk 12. januar 2018 ob 09:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  Na vrhu MMC-ja pa anti-Trumpovski prispevek Vaseva, a se sploh splaca trudit? RTV kar konkretno zanasa na liberalno stran, ni pa cutit zelje po spremembah ali pokrivanju sirsega obsega nazorov. Glejte, dajte mi moznost preklica narocnine, pa delajte kar hocete. Samo to je itak globji problem nase drzave, ker levi in desni ne znajo sobivati (se novinarji se locijo na dve skupini, DNS in ZNP). Ampak ej, RTVju ni treba zagotavljati matematicne uravnovesenosti v prispevkih ali pa gre za humanitarni povdarek... na katero stran se pa giba povprecje, se pa ne pogovarjamo.
  +12
  -7
 • mike_casper 12. januar 2018 ob 09:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  Brez rtv narocnine!!! Oziroma zakaj reklame na rtv??? Eno ali drugo naj se odlocijo! No naj mr skinejo narocnino pa delajo kaj hočejo!!!
  +8
  -3
 • NE-levici 12. januar 2018 ob 09:47
  Prijavi neprimerno vsebino
  Med letom 2015-2017 sem izgubil vso zaupanje v razne varuhe in nevladne organizacije tako, da nimam nobenih vprašanj. Slovenija in Slovenci FIRST
  +18
  -4
 • Bondjanez 12. januar 2018 ob 10:31
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kot da niso vprasanja ze par dni znana. Pa koga vi farbate ??
  +10
  -3
 • Sklonjen 12. januar 2018 ob 10:42
  Prijavi neprimerno vsebino
  Varuhinjo sprašujem, čemu se že vse od začetka mandata vsebinsko ne odzove na dopise v katerih so citirane nečednosti na MMC in zakaj ne prepreči evidentnih nadaljnih zlorab v javni hiši!
  +7
  -1
 • Kalvos 12. januar 2018 ob 11:46
  Prijavi neprimerno vsebino
  Pozdravljeni, spoštovana gospa Ilinka Todorovski,

  sem starejši gledalec in redno spremljam tudi pogovorne oz. dokumentarne oddaje. V njih je večktat vložek - prispevek kakšne zunanje osebe. Pri tem pa je velikokrat prisotna glasbena podlaga, ki zelo moti poslušanje govorca. Še posebej je to problem kadar je beseda v slovenskem jeziku ali s slovenskim komentarjem in ne s podnapisi. V teh primerih je res zelo težko slišati povedano. Samo za primer, takšna situacija je bila v včerajšnjih prispevkih v tarči, pa tudi Studio City ima to zelo pogosto (tudi ko teče pogovor v žico v studiu).

  Hvala lepa in lepo pozdravljeni.
  +3
  -1
 • UD007 12. januar 2018 ob 11:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  Draga varuhinja pravic gledalcev! nekaj je dobrega je, nekaj pa je »gnilega je v deželi RTV Slo« bi rekel HamSlo. Reklame in TV prodaja so se zajedle kot virus v tv in radijske programe , prve so izrazito moteče. Ali kdaj (Vi gospa) gledate programe RTV Slo med 6:00 in 8:00 zjutraj. S čim vse nas posiljuje dan za dnem TV prodaja, da bi z bebastimi reklamami, ki mimogrede mnogokrat niti na daleč niso videle vaših tako opevanih lektorjev slovenskega jezika , da bi izcuzali denar gledalcev, ki že itak plačujejo naročnino, kje je so ZPS, NIJZ in druge organizacije in institucije, da bi posegle v ta segment programa, ki ga predvaja nacionalna televizijska hiša. Nadalje, športni komentatorji so svetlobna leta od velikih nekdanjih komentatorjev (Rožnam, Urek, Strehovec, kot primer), ki so bili živi leksikoni , z zanimivimi komentarji, naprej, voditeljem informativnih programov se je večinoma zmehčala hrbtenica in so pozabili kako je potrebno poseči v slovensko krajino in povabljene goste, ki mnogokrat natepavajo gledalce z vseh strani , ko gre stvar malo čez mejo, pritisniti ob zid,... skratka,..., pri večini opisanega je žal rešitev ali: tipka ugasni ali iskalec ustreznejšega, korektnejšega, zanimivejšega ,...., programa.
  +4
  0

Zadnji prispevki