26. oktober 2018 ob 10:29 MMC RTV SLO RTVSLO 90/60

Oddaja Med valovi praznuje 20 let

Oddaja se ukvarja z morjem, pomorstvom in ljudmi, ki živijo ob morju ali od njega. Foto: Televizija Slovenija

Občasno se Med valovi poda tudi v svet. Foto: Televizija Slovenija

V 20. letih smo posneli okrog 250 oddaj. Foto: Televizija Slovenija

Prvič so jo v eter predvajali oktobra leta 1998 in prav po sledeh tiste oddaje se je urednik in voditelj Dean Jelačin podal v oddaji, ki jo bomo lahko spremljali nocoj ob 18.00 na TV Koper – Capodistria in ob 21.25 na TVSLO 1. Foto: Televizija Slovenija

Oddaja Med valovi, edina oddaja slovenskih televizij, ki je v celoti posvečena morskim temam, praznuje 20 let. "Našega morja ne cenimo dovolj. Pomislite, kaj bi dali Avstrijci, Čehi ali Madžari, da bi imeli vsaj takšno 'lužico', kot jo imamo mi," pravi urednik in voditelj Dean Jelačin.
V 20. letih smo posneli okrog 250 oddaj. Sprva so trajale 45 minut, zadnja leta pa se prilagajamo najbolj gledanemu večernemu terminu na 1. programu TV Slovenija, kjer imamo odmerjenih 25 minut.

Nabor tem se je v 20. letih precej zmanjšal. Nimamo več ladjedelnice in Delamarisa. Splošna plovba ni več slovenska, ribištvo pa je obubožano. Kljub temu v sodelovanju z Upravo RS za pomorstvo, Morsko biološko postajo, Pomorskim muzejem, Inšpektoratom za ribištvo, Luko Koper in mnogimi drugimi službami in posamezniki, ki so povezani z morjem, vedno najdemo nove vsebine.

Občasno gre oddaja Med valovi tudi v svet. Urednik in voditelj oddaje tedaj opravi tudi dela snemalca, tonskega mojstra, asistenta, šoferja. Vse več Slovencev si drugi dom najde v tropskem pasu in radi vidijo, da jih obiščemo, pravi Jelačin. "Očitno nismo le smučarski, temveč tudi pomorski narod. Konec koncev imamo Alenko Artnik, svetovno prvakinjo v potapljanju na vdih, vrhunske jadralce, Vasilija Žbogarja, Tino Mrak, Veroniko Macarol, Tonija Vodiška. Čeprav Splošna plovba ni več v slovenski lasti, po morju še vedno pluje veliko naših poveljnikov, častnikov in mornarjev."

Morje velja za najbolj neraziskan del planeta. V vseh oceanih živi nad 250 tisoč različnih morskih organizmov. V Slovenskem morju so jih doslej našli 2.260, a se to število spreminja. K nam prihajajo nove vrste, nekatere pa izginjajo. Vse to proučujejo morski biologi, ki zaradi podnebnih sprememb in velikih onesnaženj, kakršnim smo bili priče letos spomladi tudi pri nas, ne morejo sedeti križem rok. "V oddaji veliko prostora namenimo varovanju okolja, pa tudi zabavi, prostemu času, kulturnim in naravnim posebnostim. Morje nima meja in prav je, da si jih pri ustvarjanju oddaje niti mi ne postavljamo," pravi Dean Jelačin.

Ob 20. obletnici se bodo odpravili po sledeh prve oddaje, ki je bila na sporedu konec oktobra 1998. Srečali se bomo z ljudmi, ki so bili takrat naši sogovorniki. Tedaj smo poročali o Svetovnem prvenstvu v trnkarjenju, kjer smo Slovenci pobrali kopico medalj, zaključili pa bomo na Barcolani, kjer smo prav tako krojili vrh. Nocojšnja oddaja bo torej v znaku obujanja spominov.
C. R.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 2

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • Viktor O 26. oktober 2018 ob 23:50
  Prijavi neprimerno vsebino
  Čestitam ob vaši obletnici. Želim si samo da bi bil vaš glas slišen še vsaj 20 let, ker mi SLOVENCI smo tudi pomorski narod.
  +1
  0
 • Semedelčan 27. oktober 2018 ob 10:43
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zelo lepa oddaja.
  0
  0

Zadnji prispevki