Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Raziskava PISA 2022 Med slovenskimi dijaki zaznan upad matematične in naravoslovne, predvsem pa bralne pismenosti

Zadnja raziskava PISA, pri kateri sodelujejo 15-letniki iz 83 držav, pri mladih iz slovenskih šol kažejo na splošen upad tako pri matematični kot tudi pri naravoslovni in bralni pismenosti, pri čemer je zadnja tudi pod povprečjem članic OECD-ja.

81

Bližnji vzhod Izrael obkolil begunsko taborišče Džabalija. ZN: V Gazi ni več varnih območij za civiliste.

Izrael je okrepil zračno in kopensko bombardiranje juga Gaze, pri čemer je bilo ubitih na desetine Palestincev kljub pozivu Združenih narodov za zaščito civilistov, za katere na palestinskem območju ni več varnih zatočišč.

58

Okolje Lovce skrbi prašičja kuga v sosednjih državah, ribiče pa nestrokovna popoplavna sanacija vodotokov

Samo vprašanje časa je, kdaj se bo prašičja kuga pojavila tudi v Sloveniji, opozarja lovska zveza. "Na območjih visokega tveganja so že aktivirane posebne skupine za iskanje poginulih divjih prašičev v naravi," je pojasnil Božo Zakrajšek iz LZS-ja.

Covidni ukrepi Sodišče EU: Prepovedi potovanj, testiranja in karantene med zdravstveno krizo so zakonite

V času pandemije lahko država članica prepove nenujna potovanja v druge države članice, ki veljajo za območja z visokim tveganjem, je razsodilo Sodišče EU-ja. Država tudi lahko ljudem ob vstopu na njeno ozemlje odredi testiranje in karanteno.

2

Odbojka FIVB povozil odločitev slovenskega sodišča; Mujanovićev zastopnik: "Vse v skladu z ustaljeno prakso"

"Bo to, da nekdo enostransko prekine pogodbo, postala praksa v slovenskem športu? Potem lahko zapremo vrata," pravi športni direktor odbojkarjev Calcita Volleyja Tomi Šmuc. Primer Mujanović se bo še vlekel na sodišču, medtem pa je Nik že zaigral za Monzo.

64

Novice

Štajerska Boscarol napovedal dodatna vlaganja v širšo mariborsko regijo

Družba Boscarol je poleti lastniško prevzela nakupovalno središče Mercator hipermarket Tabor II v Mariboru, prav tako je postala lastnica poslovnih prostorov v centru City v središču mesta. Boscarol je napovedal dodatna vlaganja.

1

Zdravje Ministrstvo: Reševanje spora med fakulteto in UKC LJ na škodo bolnikov je nesprejemljivo

Reševanje spora med UKC Ljubljana in ljubljansko medicinsko fakulteto na škodo zdravja in življenja bolnikov bi bilo nesprejemljivo, je poudaril državni sekretar Marjan Pintar. Fakulteto je pozval, naj še naprej izvaja zdravstvene storitve za UKC.

10

Slovenija Nemška ministrica ob obisku Slovenije: EU se mora pripraviti na prihodnost z več kot 30 članicami

Na obisku v Sloveniji je nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Gosti jo slovenska kolegica Tanja Fajon, srečala pa se bo tudi s predsednikom vlade Robertom Golobom. Med osrednjimi temami obiska so tudi širitev in reforme EU-ja.

81

Šport

SP v rokometu Slovenke v Trondheimu v lov na olimpijske sanje

Težko je verjeti, da bi slovenskim rokometašicam v konkurenci olimpijskih prvakinj Francozinj in svetovnih prvakinj Norvežank uspel preboj v četrtfinale svetovnega prvenstva, a vneme v drugem delu zagotovo ne bo manjkalo. V igri so olimpijske igre.

5

Košarka Dončić bi lahko tako kot Jordan in James postavljal trenerje

V letu 2024 bodo glavni izziv Košarkarske zveze kvalifikacije za olimpijske igre. Reprezentanca bo v Pireju lovila drugi nastop pod petimi krogi, znova pod taktirko Aleksandra Sekulića.

82

Prevlada, kot je še ni bilo Avstrijski in nemški skakalci osvojili dve tretjini vseh točk

Smučarski skoki še niso videli take prevlade le dveh reprezentanc, ne le da je Stefan Kraft dobil prve štiri tekme, vseh 12 mest na zmagovalnih odrih je pripadlo zgolj Avstrijcem in Nemcem.

6

Euro 2024 Tudi rezervisti so pomembni, spomnite se Ačimovića!

"Nepozabno, o tem sanjaš kot majhen otrok," se Jon Gorenc Stanković spominja pravljičnega 20. novembra. Komentar žreba? "Težka skupina, a nimamo kaj izgubiti. Kdor nas bo podcenjeval, se hitro lahko opeče. Naša motivacija bo neizmerna."

18

Odbojka Gambijka Sillah od leta 2025 vendarle za Slovenijo

Fatoumatta Sillah bo čez leto in pol lahko zaigrala za slovensko izbrano vrsto. Mednarodna odbojkarska zveza je namreč po številnih zapletih in dvoletnem postopku vendarle odobrila njen reprezentančni prehod od Gambije k Sloveniji.

16

V Kranj na najbolj prešerni december

Decembra je v Kranju ena sama pesem v mestu in nad njim. 12 izjemnih koncertov, prešerni program za otroke in lični praznični sejem. Velika doživetja nad in pod mestom! To je alpski mik in mestni šik.

TV SLO 2 ob 16.55 Neža Klančar in Tara Vovk v popoldanskem polfinalu

Neža Klančar se je s šestim dosežkom na 50 m prosto in Tara Vovk s 15. časom na 100 m prsno prebila v popoldanski polfinale evropskega prvenstva v plavanju v 25-m bazenih, ki se je danes začelo v Otopeniju pri Bukarešti. Prenos na TV SLO 2 ob 16.55!

1
Več

Kultura

Dediščina Mestna občina Ljubljana naročila lastno cenitev Plečnikovega stadiona

Ker se cenitvi zemljišča stadiona poslovneža Joca Pečečnika in države, ki se zanima za odkup, razlikujeta za skoraj 7 milijonov evrov, je Mestna občina Ljubljana naročila svojo cenitev, je dejal župan Zoran Jankovič, nato načrtujejo nadaljevanje pogajanj.

Knjige Umrl je Hadžem Hajdarević, osrednje ime sodobne bosanske poezije, ki ga beremo tudi v slovenščini

V 68. letu starosti se je poslovil vidni pisatelj in jezikoslovec Hadžem Hajdarević, ki se uvršča med najraznovrstnejše sodobne bosanske avtorje. Njegovo delo je mogoče brati tudi v slovenščini, leta 2010 so ga gostili na Dnevih poezije in vina.

Arhitektura Vrstna hiša – bogata zgodovina te posebne arhitekturne naloge

Imeti lastno, ne nujno ogromno lastno hišo, je stalnica v Sloveniji. Rešitev bi lahko bile vrstne hiše, tipologija, ki pa pri nas nikoli ni zares doživela razcveta.

25
Več

Zabava in slog

Evrovizija Predstavnik Slovenije na Evroviziji izbran. Kdo je to, bo znano prihodnji teden.

Izvajalca, ki bo Slovenijo zastopal na izboru za Pesem Evrovizije, je RTV Slovenija izbrala na podlagi glasov mednarodne strokovne komisije. Kdo bo to, bo znano prihodnji teden.

12

Znani Harry in Meghan "izključena" s poroke tesnega prijatelja, ker bosta tam Karel in William

Junija prihodnje leto se bosta v Londonu poročila eden najbogatejših Britancev, 32-letni Hugh Grosvenor, vojvoda Westminstrski, in njegova izbranka Olivia Henson. V nasprotju s pričakovanji na poroki ne bo celotne kraljeve družine.

5

Na Japonskem Taksista, ki je namerno povozil goloba, aretirali

Na Japonskem so aretirali taksista iz Tokia, ki naj bi iz jeze nad pticami namerno zapeljal v jato golobov, pri čemer je eden izmed njih poginil, je sporočila policija.

3

Zanimivosti Youtuber, ki je načrtno povzročil letalsko nesrečo, gre za pol leta v zapor

Ameriški youtuberski vplivnež, ki je pred dvema letoma med snemanjem videa načrtno povzročil nesrečo s svojim letalom in nato preiskovalcem o tem lagal, je bil obsojen na pol leta zapora. Priznal je eno kaznivo dejanje in se pokesal za nepremišljenost.

9

Avtomobilnost Prostoferjev prostovoljec je voznik in dober poslušalec obenem

Prostoferji s svojimi brezplačnimi vožnjami niso le nakazali na rešitev problema mobilnosti starejših v odročnih krajih danes, ampak so del odgovora tudi na vprašanje, kako to rešiti sistemsko v prihodnje.

8

Porsche Cayenne: potovanje skozi deželo risa in Petra Klepca

V srcu Slovenije leži skriti dragulj cestnih poti, ki očara vsakega ljubitelja vožnje. To je devetnajst serpentin prelaza Strma reber, ki povezuje Osilnico s Kočevsko Reko. Prav na tej cesti pa smo preizkusili tudi novega Porsche Cayenna.

Družabno Nocoj prihaja prvi izmed treh dobrih mož, sv. Miklavž

Med otroke bo zvečer oz. ponoči prišel prvi od treh decembrskih dobrih mož. Obiskal in obdaroval jih bo namreč sv. Miklavž, ki goduje 6. decembra.

4
Več

Uredniški izbor

Žreb Eura 2024 Slovenija z Dansko, Srbijo in Anglijo v močni skupini C

Slovenija bo na Euru 2024 igrala v skupini C proti Danski, Srbiji in Angliji. Slovence in navijače čaka junija prihodnje leto pot v Stuttgart, München in Köln. Žreb ni bil prizanesljiv, nasprotniki so močni, a privlačni in prizorišča so relativno blizu.

307

Dediščina Od številnih spomenikov Karađorđevićem v Sloveniji ni ostalo skoraj nič, rastejo le še lipe

20. stoletje je za Slovence stoletje različnih držav in ureditev. Kot so si sledile politične entitete in oblastniki, tako so se zamenjevali tudi spomeniki in obeležja. Kaj je ostalo iz časa kraljev Karađorđevićev, so raziskovalci opisali v novi knjigi.

58

Podnebne migracije "Prikazovati peščico ljudi, ki iščejo boljše življenje v EU-ju, kot grožnjo, je zelo hinavsko"

"Govor o migrantih služi preusmerjanju pozornosti. Velika večina ljudi, prizadetih zaradi podnebne krize, ne more zapustiti svoje države, temveč se preselijo znotraj regije," pretiran strah pred podnebnimi migracijami zavrača Sarah Walker.

163

Drugo zasedanje Avnoja 80 let od noči, v kateri so začrtali obrise povojne države

"Jugoslovanski narodi ne priznavajo razkosanja Jugoslavije," je bilo slišati na drugem zasedanju Avnoja, na katerem so sprejeli za Slovence in druge priznane narode pomembno odločitev, da bo nova država urejena kot federacija republik.

173
Več

Televizija Slovenija

Radio Slovenija

Posebna izdaja

Več

Mnenje

Andrej Brglez 0,0 je veliko več kot nič

Pred dnevi je državni zbor sprejel resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa. Zajeti so številni ukrepi, ki naj bi pomagali doseči cilj, da do leta 2030 na cestah letno ne bi izgubilo življenja več kot 50 ljudi.

78

Marko Radmilovič Zapisi iz močvirja: Rok z Vrha pri Sveti Trojici

Danes pa nekaj o Roku Snežiču. O Roku Snežiču, največjem davčnem strokovnjaku, kar ga je dala sveta štajerska zemlja, novinarji ne pišejo radi. Ker takoj, ko mu kaj od napisanega ni všeč, Rok Snežič novinarja, redakcijo ali medij toži.

9

Andrej Brglez Evropska avtomobilska industrija se pospešeno uči karaoke

Do pred kratkim so na Kitajskem plesali po naših bencinskih in dizelskih taktih, zdaj pa se moramo mi hitro naučiti kitajskih pesmi, sicer jim ne bomo prodali kaj dosti avtomobilov.

24

Urban Praprotnik Sedenje in srce

Večina udeležencev strokovnega srečanja je neprekinjeno sedela skoraj dve uri in pol. K sreči sem imel sedež na strani in sem večkrat vstal in se v ozadju malo sprehodil in dodatno razgibal.

3
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov