Črna kronika

Požar na Sevnem pri Novem mestu povzročil za milijon evrov škode

Zagorelo v delu biotehniške šole
G. K.|20.02.2019 ob 09:36
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Poveljnik novomeškega gasilsko-reševalnega centra Gregor Blažič, ki je ocenil, da je šlo za obsežen požar, je povedal, da so gasilci v torek zvečer odstranili pločevinasto kritino in dokončno pogasili posamezna goreča žarišča. Reševalci nujne medicinske pomoči pa so dvema gasilcema pomagali zaradi izčrpanosti. Požarišče bo čez dan pregledala policija, je še dejal.

Direktor Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat je ocenil, da naj bi škoda po prvih ocenah presegla milijon evrov. Navedel je, da je zagorelo v stavbi, površine približno 1600 kvadratnih metrov, kjer so nekdanjo klavnico za piščance preuredili v sodobne učilnice za predelavo.

Tam so nedavno laboratorij opremili z nekaj dragimi stroji in s komorami, zdaj pa je v večjem delu pogorel. Uredili in opremili so ga tudi z evropskim denarjem, za naložbo pa so skupaj odšteli približno pol milijona evrov.

V zgradbi, ki jo je zajel požar, so bile tudi učilnice, med njimi učilnice za predelavo sadja, cvetličarstvo, kletarstvo, žganjekuho in ročna dela, štiri sušilnice, hladilnice, napolnjene s sadjem, s tremi sodobnimi komorami in še skladišče goriva s črpalko. Zgorela so tudi tamkajšnja učila in drugo gradivo.

Zgradba je zavarovana

Poleg stavbe s predelavo in kombiniranega gradbenega stroja, ki je najprej zagorel, je ogenj uničil tudi pod nastreškom parkirano kombinirano vozilo. Kot je poudaril direktor, je imela šola omenjeno zgradbo zavarovano.

Sicer pa bodo storili vse, da se bo pouk v ponedeljek po zimskih počitnicah čim bolj neokrnjeno nadaljeval. Požar njegovega nadaljevanja sicer ni ogrozil, je še povedal Hrovat.
V novomeškem Centru biotehnike in turizma Grm je sicer zagorelo v torek po 14. uri. Gasilci so požar do večera v glavnini pogasili in so gasili le še posamezna žarišča, požarišče pa je ponoči opazovala požarna straža.

Z novomeške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje so sporočili, da je zagorelo v delu šole Centra biotehnike in turizma, kjer je vzplamenel gradbeni stroj. Požar, ki se je razširil po zgradbi, je zajel notranje prostore, v njih skladiščeno večjo količino goriva ter plinske jeklenke, ki so jih gasilci ohladili in odstranili. Poškodovanih ni bilo, ker v zgradbi ob požaru ni bilo nikogar.


Črna kronika


Več rezultatov iskanja