Črna kronika

Smiljić ni priznal krivde v aferi podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst

Predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču
Al. Ma.|22.01.2019 ob 12:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so se danes nadaljevali predobravnavni naroki za soobtožene v aferi domnevnega podkupovanja za preskakovanje čakalnih vrst v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana

Uroš Smiljić naj bi v UKC-ju Ljubljana več let veljal za nekakšno sivo eminenco, ki lahko uredi kar koli. Kot so po hišnih preiskavah oktobra 2016 poročali mediji, naj bi skladiščnik, ki se je predstavljal tudi kot strokovnjak za računovodstvo ali celo kot pomočnik direktorja, med ljudmi veljal za nekoga, ki lahko vse uredi, tudi obravnave mimo čakalnih vrst v zameno za nagrade.

Obtožnica navaja več primerov, ko naj bi Smiljić zahteval in prejel podkupnine od različnih ljudi v zameno za to, da jim je uredil hitrejše preglede, posege ali zdravljenje pri točno določenih zdravnikih. Podkupnine naj bi bile tako v denarju kot tudi v materialnih dobrinah, od piščancev in jajc do kuhinjske omarice.

Smiljićev zagovornik Peter Žnidaršič je na tokratnem predobravnavnem naroku predlagal izločitev ovadbe Iztoka Požarja, ki je tudi ena od podlag za pregon. Po odvetnikovih besedah so policisti Požarja namreč šele tik pred koncem podajanja izjave opozorili, da je osumljeni v zadevi. Prav tako je zahteval izločitev vseh dokazov, ki so bili pridobljeni na podlagi te ovadbe.

Požar, ki je tudi obtoženi v isti zadevi, je na predobravnavnem naroku prejšnji teden že priznal krivdo, in sicer, da je Smiljiću plačal 20.000 evrov za to, da bi njegovi partnerki uredil hitrejšo operacijo in zdravljenje raka.

Podkupnino naj bi Požar dal Smiljiću, da bi se s priznanim kirurgom na Onkološkem inštitutu Erikom Brecljem dogovoril za zdravljenje njegove žene. Brecelj je izvedel za nepravilnosti in tudi sam podal ovadbo. Smiljićeva obramba je danes zahtevala njegovo neposredno zaslišanje na glavni obravnavni.

Ovadba zaradi krive ovadbe
Smiljićev zagovornik je sodišču tokrat predložil še kazensko ovadbo, ki jo je Smiljić podal zoper Požarja zaradi krive ovadbe. "Vse priče, ki so izpovedovale o sodelovanju Smiljića in Požarja, so zelo jasno povedale, da Smiljić s Požarjem in bolnico ni imel nič," je zagovornik pojasnil utemeljitev ovadbe. Prav tako je predlagal pridobitev podatkov o predkazenskih in kazenskih postopkih zoper Požarja, saj naj bi zoper njega tekli postopki zaradi premoženjskih kaznivih dejanj.

Zaradi preverjanja zakonitosti postopka je obramba predlagala tudi pridobitev dokazil, s katerimi je sodišče odredilo uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, na katerih po besedah tožilke Bojane Pogorelec "večinoma temelji zadeva". Tožilka je sicer prepričana, da so tako Požarjeva ovadba kot vsi drugi dokazi pridobljeni zakonito.

"Če vestno opravljaš delo in opozoriš, da gre pri nabavi medicinskega materiala na leto več milijonov evrov za deset artiklov, na koncu za nagrado dobiš obtožnico. Marsikomu pa se še lahko tresejo hlače. V javnosti bomo pokazali, kaj se dogaja v slovenskem zdravstvu," je po koncu obravnave dejal Smiljić v izjavi za medije. Zanikal je tudi, da bi prejel 20.000 evrov ali kakšna druga darila.

Tudi Sašo Žaljec in Stanko Raner, obtožena podkupovanja, danes nista priznala krivde, predobravnavni narok za zdravnika Rada Janšo, ki se je zdravniško opravičil, pa je preložen na 19. februar.


Črna kronika


Več rezultatov iskanja