Primorje

Spremenjena obtožnica za smrt Gašperja Tiča: uboj, a z zmanjšano prištevnostjo

Tožilstvo je obtožnico zoper Cakića prvič vložilo poleti
T. K. B.|07.12.2017 ob 10:58
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA
Gašper Tič je umrl 18. junija letos. Foto: BoBo

Ljubljansko tožilstvo je v povezavi s smrtjo igralca Gašperja Tiča prejšnji teden na sodišče znova vložilo obtožnico zoper Stefana Cakića - še vedno mu očita uboj, a po določbi kazenskega zakonika, ki govori o bistveno zmanjšani prištevnosti storilca in omogoča milejšo kazen.

Cakićev odvetnik Gorazd Fišer je za časopis Dnevnik potrdil, da so obtožnico prejeli, ali se bodo nanjo ponovno pritožili, pa se še ni odločil.

Tožilstvo je obtožnico zoper Cakića prvič vložilo poleti, vendar se je obramba nanjo pritožila in bila s pritožbo uspešna. Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zadevo vrnil na stopnjo sodne preiskave in odločil, da se mora o obtoženem izreči še sodni izvedenec psihiatrične stroke.

Po prejetem mnenju psihiatra se je tožilstvo po besedah začasne vodje ljubljanskega tožilstva Katjuše Čeferin odločilo za obtožbo kaznivega dejanja uboja tudi po tretjem odstavku 29. člena Kazenskega zakonika. Ta govori o bistveno zmanjšani prištevnosti storilca, zaradi česar ga je mogoče kaznovati mileje kot sicer. To pomeni, da lahko sodišče ob morebitni krivdi Cakića kaznuje teoretično tudi na manj od minimalne kazni, ki je zagrožena za uboj.

Kazenski zakonik namreč za uboj predvideva zaporno kazen od pet do 15 let zapora, še piše Dnevnik.


Primorje


Več rezultatov iskanja