Borzni komentar

AAG potrdil pritožbo na okoljsko dovoljenje Magni, zahtevajo tudi odstop ministrice za okolje

Pritožba zaradi pozidave kmetijskih zemljišč
G. C., Al. Ma. |01.09.2017 ob 09:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA
Najpomembnejši argument za njihovo nasprotovanje postavitvi Magne na tej lokaciji je načrtovana pozidava najboljših kmetijskih zemljišč, in to celo na vodovarstvenem območju. Poseg Magne na tej lokaciji bi po njihovem pomenil kršenje zakona o varstvu okolja. Foto: BoBo/Miloš Vujinovič

V društvu Alpe Adria Green Slovenija so potrdili, da se bodo v skladu z odločitvijo upravnega odbora pritožili na izdano okoljevarstveno soglasje Magni. Minister Počivalšek še upa na kompromis.

Alpe Adria Green (AAG) je odločitev o pritožbi sprejela na korespondenčni seji, v postopku pa zastopajo tudi civilno iniciativo iz Miklavža na Dravskem polju. V AAG-ju, ki ima sedež na Jesenicah, vladi, zlasti pa okoljskemu ministrstvu, očitajo, da sta povsem zanemarila organizirano javnost, saj bi že lani morala sklicati vsaj posvet nevladnih organizacij in drugih oblik civilne družbe ter jim predstaviti problematiko umeščanja Magne Nukleus v prostor.

Krivdo za časovno stisko v celoti pripisujejo ministrstvu, zaradi česar bi morala ministrica Irena Majcen po njihovem odstopiti, saj naj bi naložbo spravila v kritično fazo. Nevladne organizacije niso v ničemer krive, menijo in dodajajo, da so te celo tvorno prispevale pripombe in zahteve, ki so v skladu z varstvom okolja in trajnostnim razvojem.

V AAG-ju pogrešajo tudi ustrezno strategijo kmetijskega ministrstva, ki da je zatajilo pri umeščanju Magne v prostor in očitno ne sledi trajnostnemu razvoju. Zato bi moral krivdo po njihovem prevzeti tudi minister Dejan Židan.

Najpomembnejši argument za njihovo nasprotovanje postavitvi Magne na tej lokaciji je načrtovana pozidava najboljših kmetijskih zemljišč, in to celo na vodovarstvenem območju. Poseg Magne na tej lokaciji bi po njihovem pomenil kršenje zakona o varstvu okolja.

V AAG-ju med drugim opozarjajo, da je bila podlaga za okoljevarstveno soglasje tudi poročilo o vplivih na okolje, ki je kršilo predpis o njegovi vsebini s tem, da ni predstavilo alternativnih lokacij v obveznem poglavju o alternativnih rešitvah. Opisali so zgolj tehnološki vidik, prav tako ni bilo v njem nobene zahteve Magne, da zahteva prav to lokacijo.

Primernejše bi bile druge lokacije
AAG je predlagal nekaj drugih lokacij, kot so Kidričevo, območje nekdanje Metalne in Tama. Alternativne lokacije imajo po njihovem vrsto prednosti, ohranili bi najboljšo kmetijsko zemljo, Rogoški gozd, naravo ter preprečili možne in verjetne škodljive vplive na zdravje prebivalcev.

Upravni odbor omenjene organizacije je zato sklenil, da se na izdano soglasje Magni pritoži, hkrati pa poudarja, da "greenfield" pozidave za Slovenijo niso primerne, saj bo država na ta način še naprej izgubljala rodovitno zemljo. V AAG-ju zahtevajo dejansko uvedbo neodvisnega nadzora organizirane civilne družbe po vseh relevantnih parametrih okolja nad obratovanjem Magne.

Počivalšek še upa na kompromis
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek tudi po napovedi Alpe Adria Green, da se bodo pritožili na izdano okoljevarstveno soglasje Magni za lakirnico v Hočah, upa, da bo s konstruktivnim dialogom mogoče doseči kompromis. Vlada je namreč večkrat opozorila, da lahko vložitev pritožbe pomeni konec Magnine investicije v Sloveniji, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.

"Verjamem, da je s komunikacijo vse rešljivo in da lahko dosežemo kompromise. Tako znotraj ministrstva kot tudi znotraj vlade, z gospodarstveniki in nevladniki vedno stavim na konstruktiven in korekten dialog," je poudaril gospodarski minister, ki se mudi na Slovaškem.

Počivalšek še vedno verjame, da je dogovor glede napovedane investicije Magne mogoče doseči. "Še vedno verjamem, da obstaja rešitev, s katero se bomo strinjali vsi in pri tem ne bomo zamudili izjemne priložnosti za strateško investicijo v občino Hoče - Slivnica," je dodal.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da je njihova osnovna naloga skrb za gospodarstvo, za spodbujanje njegovega razvoja, za podporo investicijam, nenazadnje za odpiranje novih delovnih mest. "Pri tem si prizadevamo za konstruktiven dialog z vsemi deležniki," so poudarili.

Zagotovili so, da ob nameri vsakega podjetja, ki želi investirati v Slovenijo, naredijo vse, da podprejo investicijo. "In tako je v primeru Magne Steyer - še posebno, ker gre za investicijo v vzhodni del države, ki je prepotreben državne pomoči na gospodarskem področju, kot je bilo v preteklih letih nemalokrat poudarjeno," so navedli.


Še vedno verjamem, da obstaja rešitev, s katero se bomo strinjali vsi in pri tem ne bomo zamudili izjemne priložnosti za strateško investicijo v občino Hoče - Slivnica.

Minister Počivalšek


Okoljevarstvena organizacija zahteva odstop ministrice za okolje. Foto: Dani Modrej

Borzni komentar


Več rezultatov iskanja