Gospodarstvo

Apple Italiji plačal 318 milijonov evrov in se izognil preiskavi o utaji

Sumili so ga utaje precej večjega zneska
A. Č.|30.12.2015 ob 15:42
Rim - MMC RTV SLO
Apple dogovora ni želel komentirati. Foto: Reuters

Italijanska podružnica ameriškega tehnološkega velikana Appla se je poravnala z italijansko državo po obtožbah o davčni utaji. Poravnava jo bo stala 318 milijonov evrov.

Kljub večstomilijonski poravnavi pa ta znaša le dobro tretjino tega, kar so italijanske oblasti podjetju očitale, da ni plačalo - 880 milijonov evrov davkov med letoma 2008 in 2013, piše BBC. Dogovor je potrdila tudi italijanska davčna uprava, iz ameriške matice podjetja se na poravnavo niso odzvali.

Dogovor so sklenili ravno v času, ko poteka preiskava Evropske komisije o davčnih dogovorih multinacionalk s posameznimi evropskimi državami. Velikim korporacijam namreč očitajo, da se z zapletenimi računovodskimi strukturami že leta izogibajo polnemu plačevanju davkov.

V tej preiskavi se je znašel tudi Apple oz. njegova irska izpostava, iz katere vodijo svoje evropske operacije, katerih del je tudi Apple Italia. Čeprav je v primeru italijanske preiskave šlo za ločeno zadevo od evropske, je z njo še vedno povezana, izsledki preiskave komisije, pa naj bi bili znani kmalu.


Gospodarstvo


Več rezultatov iskanja