Borzni komentar

Na borzah čas za premislek; Trump želi temeljito znižanje obresti

Nemčija bi lahko za boj proti krizi namenila 50 milijard evrov
Tomaž Okorn|21.08.2019 ob 06:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters

Guverner Jerome Powell in sodelavci se bodo v Jackson Holu sestali konec tedna. Finančni trgi bodo iskali namige, kakšna naj bi bila prihodnja politika najpomembnejše centralne banke na svetu. Ta je julija prvič po dobrem desetletju znižala obrestno mero za četrtino odstotne točke in vse kaže, da bo potezo ponovila tudi septembra. Pri banki UBS pričakujejo, da bo minimalno znižanje obresti sledilo tudi decembra in marca. Predsednik Trump želi agresivnejše zniževanje obresti in istočasno še vrnitev k programu QE. Za blagor domačega in svetovnega gospodarstva je Trump v tvitu predlagal, da Fed obresti hitro zniža kar za sto bazičnih točk in spet uvede program odkupovanja obveznic.

Nemčija nad krizo s fiskalnimi ukrepi
Podobne težnje je opaziti tudi v Evropi. Evropska centralna banka se bo sestala 12. septembra in vedno več je namigov, da bi lahko ob znižanju depozitne obrestne mere v še bolj negativno območje najavila tudi dodatne likvidnostne ukrepe. Pomenljivo je tudi, da je Nemčija najavila možno pomoč v obliki fiskalnih spodbud (v vrednosti do 50 milijard evrov) in se namerava celo odreči politiki uravnoteženega proračuna, potem ko je bila v drugem letošnjem četrtletju nemška gospodarska rast negativna. Ker so pred dnevi tudi na Kitajskem sprejeli nekaj spodbujevalnih ukrepov, katerih učinek bo isti, kot če bi znižali obrestno mero, se zdi, da se odgovorni dovolj zavedajo resnosti položaja, saj so se številni makroekonomski kazalci v zadnjih mesecih precej poslabšali.

Kriptovalute, 20. avgusta ob 22.00
tedenska sprememba
tečaj (v USD)

Počakajmo na jesen
Prav strah pred recesijo je (seveda v kombinaciji s carinsko in valutno vojno, brexitom in tudi italijansko vladno krizo) na delniških trgih v prvi polovici avgusta povzročil nekaj panike. Potem ko je Dow Jones prejšnjo sredo strmoglavil za 800 točk (največ letos), je vendarle sledilo kar lepo okrevanje, vlagatelji pa so uvideli, da so morda malce pretiravali z recesijskimi pričakovanji. Istočasno so se donosi obveznic nekoliko dvignili z rekordno nizkih vrednosti. Dow Jones je tako ta teden spet splezal nad 26 tisoč točk in je trenutno le okrog pet odstotkov pod rekordom. Vseeno trg ostaja precej nestabilen. Pri banki JP Morgan svetujejo, naj vlagatelji v preostanku avgusta raje počivajo in počakajo na september, ko bo jasneje, kaj storiti in ali je dobro kupovati delnice.


Borzni komentar


Več rezultatov iskanja