Borzni komentar

Začasno premirje v carinski vojni na borze prineslo navdušenje

Applove delnice letos pridobile že 50 odstotkov
Tomaž Okorn|13.10.2019 ob 05:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Good things are happening at China Trade Talk Meeting. Warmer feelings than in recent past, more like the Old Days. I will be meeting with the Vice Premier today. All would like to see something significant happen!

Največja zasluga za optimizem gre upanju, da se bodo Britanci izognili brexitu brez dogovora, predvsem pa je ob koncu tedna zavel zelo spodbuden veter v ameriško-kitajskih trgovinskih pogajanjih. Vlagatelje prav veliko pričakovanj niso imeli, a se je zadnji krog pogajanj v Washingtonu končal z lepim napredkom: ZDA v torek ne bodo povišale carin, Kitajska pa bo uvozila za od 40 do 50 milijard dolarjev ameriških kmetijskih izdelkov.

Applove delnice na zgodovinskem vrhu
Newyorški Dow Jones je že po prvem Trumpovem tvitu, da gredo pogajanja v pravo smer in da se bo zgodilo nekaj pomembnega, močno poskočil in na koncu v petek pridobil 320 točk oziroma 1,2 odstotka, kar je bilo tudi dovolj, da je Dow na tedenski ravni porasel prvič v zadnjih štirih tednih. Od ponedeljka do petka se je njegova vrednost zvišala za 0,6 odstotka, medtem ko je tehnološki Nasdaq v zadnjih petih dneh porasel za 0,9 odstotka. Pomagala je tudi novica o presenetljivo višjem oktobrskem indeksu zaupanja ameriških potrošnikov po meritvah univerze v Michiganu. Blestele so nekatere tehnološke delnice: Applove so pri 236 dolarjih postavile rekordno vrednost, samo letos so se podražile za 50 odstotkov, a so pri 19-kratniku dobička na delnice še vedno relativno podcenjene, posebej v primerjavi z delnicami Amazona (z njimi se trguje pri 70-kratniku pričakovanega dobička) ali Facebooka (P/E = 30).

City: Izjemna rast bančnih delnic
Na pozitiven teden finančnih trgov je vplival tudi dogovor Evropske unije in Združenega kraljestva, da bosta okrepila pogajanja o brexitu. Londonski delniški indeks FTSE 250 je zadnji teden pridobil kar 4,2 odstotka. To je najvišja rast po maju 2010. Če bo Otok iz EU-ja izstopil nadzorovano, bo funt porasel, kar sicer ne bo ugodno vplivalo na izvozna podjetja, bodo pa precej na boljše predvsem banke. Vrednost delnic banke RBS je tako v petek poskočila kar za 16 odstotkov, to je največ v skoraj desetih letih. Kljub temu je njihov tečaj še vedno več kot deset odstotkov nižji kot ob referendumu leta 2016. Analiza banke Citigroup je pokazala, da bi brexit brez dogovora dobičke britanskih bank lahko oklestil za 25 odstotkov.


Borzni komentar


Več rezultatov iskanja