Drugo

Aj Vejvej zapušča Nemčijo, ker "ni odprta družba"

"Kdor pozna svoj cilj, ni več begunec. Jaz sem begunec."
P. G.|12.08.2019 ob 10:43
Berlin - MMC RTV SLO

"Nemčija ni odprta družba. To je družba, ki želi biti odprta, predvsem pa se želi zaščititi. Nemška kultura je tako močna, da resnično ne more sprejeti drugih idej in argumentov," je povedal umetnik v intervjuju za časopis Die Welt.

"Ta država me ne potrebuje."
Leta 1957 v Pekingu rojeni Aj Vejvej živi zadnja štiri leta v eksilu v Berlinu, kjer kot gostujoči profesor poučuje na akademiji za umetnost in ima v katakombah pod okrožjem Prenzlauer Berg velikanski studio. "Za mojo družino in zame je bilo lepo živeti tukaj, vendar kljub temu odhajam iz Berlina. Ta država me ne potrebuje, ker je tako sebična," je dejal.

Kot primer negativne izkušnje je navedel, da so ga že večkrat spodili iz taksija, enkrat po tem, ko je odprl okno zaradi močnega vonja po parfumu. O dogodku je poročal nemškemu antidiskriminacijskemu uradu, ki pa ni mogel ugotoviti nobene diskriminacije, temveč je primer utemeljil s "kulturnimi razlikami". Kot je razložil, se mu to "sliši, kot bi kitajska oblast svoje kršitve človekovih pravic utemeljila na 'kulturnih razlikah' z Zahodom."

Razprtije z Berlinalom
Nadalje nemški politiki in kulturnim institucijam, kot je denimo filmski festival Berlinale, očita, da zaradi gospodarskih interesov ne grajajo kitajskih kršitev človekovih pravic. Kot je povedal, je Berlinale tudi sicer zavrnil več igranih in dokumentarnih filmov iz Kitajske. Izpostavil je, da med drugim niso prikazali novega filma kitajskega režiserja Džang Jimouja, potem ko ga je Kitajska nekaj dni pred premiero umaknila s sporeda kinematografov zaradi domnevnih "tehničnih težav".

BERLIN, I LOVE YOU Official Trailer (2019) Keira Knightley, Helen Mirren Movie HD

Berlin, nič več ljubezen moja?
Aj Vejvej se je ob Berlinale obregnil že februarja, potem ko so iz filma Berlin, I Love You (Berlin, ljubezen moja) umaknili segment, ki ga je posnel on. "Razlog, ki smo ga dobili za odstranitev moje epizode, je bil moj politični status, ki naj bi produkcijski ekipi otežil pridobivanje nadaljnjega financiranja," je povedal takrat za Deutsche Welle.

Po njegovih besedah so na Berlinalu namignili, da je prav njegovo sodelovanje v filmu producentom otežilo prijavo na festival. "Producenti so mi povedali, da so film prijavili na Berlinale, kjer so jim rekli, da film ne bo nikoli sprejet v program, če bo v njem Aj Vejvej." Pri festivalu so takšen namig zanikali.

"Nimam domovine."
V intervjuju je sicer napovedal svoj odhod iz Nemčije, vendar ni povedal, kdaj in kam naj bi se preselil. "Nimam domovine, ker me Kitajska zavrača, odkar sem se rodil. Kdor pozna svoj cilj, ni več begunec. Jaz sem begunec."


Drugo


Več rezultatov iskanja