Dokumentacija časa

Med nostalgijo, razbijanjem stereotipov in novo domovino

Tretji rojstni dan oddaje NaGlas!
S. B. L., Nataša Žunić, naglas@rtvslo.si|20.01.2018 ob 06:21
Ljubljana - MMC RTV SLO
Ustvarjalci oddaje NaGlas! že tri leta pripravljajo vsebine za okoli 250.000 pripadnikov skupnosti nekdanje Jugoslavije v Sloveniji. Foto: Darko Osterc

Edina televizijska oddaja, ki spremlja življenje pripadnikov narodov nekdanje Jugoslavije v Sloveniji, je v treh letih, z izjemo smučarskih prenosov, postala najbolj gledana oddaja v terminu predvajanja - vsako drugo soboto ob 12.40.

Oddaja NaGlas! Informativnega programa TV Slovenija se je začela predvajati 13. januarja leta 2015. Challe Salle, Saša Dončić, Saša Stojanović, Tomislav Jovanović - Tokac, Jelena Proković, Alen Omić, Mejra Festić, Dušan Jovanović, Nedžad Grabus so samo nekateri izmed gostov, ki so z gledalci delili svoje priseljenske ali izkušnje odraščanja v narodnostno mešanem okolju v Sloveniji. Zato ob tretji obletnici spoznajte ustvarjalce oddaje.

Oddaja NaGlas! bo znova na sporedu prihodnjo soboto ob 12.40 na prvem sporedu TVS.

Vsak drugi teden v mesecu v virtualnem televizijskem studiu nastaja oddaja NaGlas!, v kateri gledalci že tri leta lahko spremljajo zgodbe pripadnikov skupnosti nekdanje Jugoslavije. "Oddaja je poučna za ljudi, ki živijo v okolju kot sosedi, in če jih še ne poznamo, jih skozi to oddajo spoznamo, ker vidimo njihove običaje oziroma kulinariko, kulturo," je dejal režiser na TV Slovenija Jasmin Ajkić, ki pri oddaji sodeluje dve leti.

Živijo spomini na Jugoslavijo in njene jezike
"Sem v resnici oboževalka te oddaje in menim, da bi morali dobiti v našem televizijskem prostoru še malo daljšo minutažo. Del moje osebnosti navija za to, ker sem dete, rojeno v Jugoslaviji. Sem na neki drug način vezana na jezike in spomine na Jugoslavijo kot našo skupno deželo," dodaja montažerka na TV Slovenija Alba Korošec.

Ustvarjalke s priseljensko izkušnjo
V pisarni 2. nadstropja nacionalne televizije se rojevajo nove ideje s skupino ustvarjalk, ki imajo tudi same izkušnje priseljenskega življenja. Nekaterim je novinarski poklic vsakdanji kruh, drugim dodatno zanimanje. Sodelavka oddaje za albansko skupnost v Sloveniji Alma Bejtullahu je namreč po izobrazbi etnomuzikologinja: "Pred kamero sem dobila uspešne športnike, umetnike, predstavnike albanske skupnosti. Včasih pa ne dobimo vseh. Niso vse zgodbe tako srečne in uspešne, včasih so tudi osebne stiske, so ljudje s socialnega dna, ki nam jih ne uspe dobiti pred kamero, tako da mislim, da nas čaka še veliko dela."

Priseljenci imajo radi Slovenijo
V teh treh letih oddaji ni zmanjkalo zanimivih tem, meni nekdanja dopisnica TV Črna gora in časopisa Vijesti, zdaj novinarka NaGlasa! Sanja Prelević: "Nočem reči, da so ljudje zanimivi zato, ker prihajajo iz Bosne, Črne gore ali Srbije. Novinarsko imajo te teme težo in se jih da obdelati tako, da so zanimive za gledalce." "Ne glede na to, od kod prihajajo sogovorniki, je dejstvo, da imajo radi Slovenijo, jo spoštujejo, se čutijo del nje, a se zavedajo svoje drugačnosti in so ponosni nanjo," dodaja Prelević.

Sami naši na Radiu Slovenija
Oddaja Naglas ima že dobro leto radijsko sestro Sami naši, ki jo ureja in vodi Ivana Stipić Lah, predvaja pa se ob sredah ob 21.30. "Takšne oddaje priseljencem omogočajo vez z domovino. Prišli so namreč v novo sredino, mogoče so celo izgubili stik z rodno grudo, a ga z oddajami, kot sta ti dve, vendarle ohranjajo," meni nasmejana Sarajevčanka, ki se je v Slovenijo preselila pred osmimi leti. "Nisem verjela, da bom kot oseba, ki prihaja z drugega govornega območja, sploh kdaj lahko delala v svoji stroki. Potem pa se je začela oddaja NaGlas in izkazalo se je, da je to vendarle mogoče."

Hrvati se najprej asimilirajo
Prednost oddaje je pestrost jezikov, saj poleg slovenščine lahko slišimo prispevke v srbščini, hrvaščini, makedonščini in albanščini.
"Stereotipi o Hrvatih? Nič posebnega. Mogoče to, da zelo hitro nehajo biti Hrvati in da se hočejo čim prej asimilirati. Pri tem velikansko vlogo igra jezik, ki je ve tej oddaji izjemno pomemben. Ko nekdo spregovori v hrvaščini, se izreče za Hrvata. Tako razbijemo stereotip," meni novinarka Vesna Hrdlička.
"Po drugi strani menim, da je takšna oddaja nujna v naših današnjih časih, ko naj bi se svet združeval, globaliziral, nestrpnosti pa je vedno več," dodaja še Alba Korošec, ki je otroštvo preživela na "priseljenskih" Jesenicah. "S takšno oddajo pa pokažemo nam vsem, da smo ne glede na to, kakšen jezik govorimo, vsi lahko zanimivi in lahko živimo skupaj ter na ta način drug drugemu bogatimo življenje."


Takšna oddaja, kot je NaGlas!, je nujna v današnjih časih, ko naj bi se svet združeval, globaliziral, nestrpnosti pa je vedno več.

Alba Korošec, montažerka, TVS


Pred kamero sem dobila uspešne športnike, umetnike, predstavnike albanske skupnosti. Včasih pa ne dobimo vseh. Niso vse zgodbe tako srečne in uspešne, včasih so tudi osebne stiske, so ljudje s socialnega dna, ki nam jih ne uspe dobiti pred kamero, tako da mislim, da nas čaka še veliko dela.

Alma Bejtullahu, novinarka oddaje NaGlas!


Montažerka Alba Korošec rada montira prispevke za oddajo NaGlas!, saj je sama odraščala v "priseljenskem" Velenju. Foto: Saša Banjanac Lubej
Novinarka Sanja Prelević med pogovorom z igralsko legendo Seko Sablić med gostovanjem JDP-ja v SNG-ju Drama. Foto: Saša Banjanac Lubej
Ivana Stipić Lah na Radiu Slovenija ureja in vodi oddajo Sami naši, ki se po novem predvaja ob sredah ob 21.30. Foto: Saša Banjanac Lubej

Dokumentacija časa


Več rezultatov iskanja