1968

Rimski Kolosej ima prenovljeno, bleščečo zunanjost

Do leta 2018 prenova podzemnih hodnikov in kletk
K. T.|03.07.2016 ob 17:11
Rim - MMC RTV SLO
Prenovo zunanjih zidov Koloseja je v celoti financiralo zasebno podjetje. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik

V eni izmed največjih rimskih znamenitosti, Koloseju, so uspešno sklenili prvo fazo prenove arene, ki je trajala tri leta.

Prenova zunanjih zidov, ki se je začela leta 2013, je stala 25 milijonov evrov, denar pa je v celoti prispeval zasebni koncern čevljarskega magnata Diega della Valleja.

Kot je na odprtju prenovljene zunanjosti dejal italijanski premier Matteo Renzi, gre za "izjemno sporočilo svetu", in poudaril, da je bila prva faza končana predčasno.

Italijanski kulturni minister Dario Franceschini je ob tem napovedal, da se bo prenova, v okviru katere bo notranjost arena znova dobila prvotni videz, dokončana do leta 2018. V okviru te bodo v areni z lesenim odrom prekrili predel središča arene, pod katerim so hodniki in kletke. Rimski amfiteater je namreč nekdaj imel v sredini lesen podij, posut z mivko. Pod njim so bili zgrajeni številni predori in prehodi, po katerih so gladiatorji prihajali v areno. Podij so iz amfiteatra, ki je bil dokončan leta 80, odstranili med izkopavanji v 19. stoletju.

Amfiteater v Rimu, ki se ga je pozneje prijelo ime Kolosej, je začel graditi rimski cesar Vespazijan med letoma 70 in 72, leta 80 pa ga je dokončal Tit, prav tako pripadnik flavijske dinastije, zaradi česar je poznan tudi kot Flavijski amfiteater. Njegova višina se giblje okoli 50 metrov, v dolžino meri 189, širino 156 metrov, pokriva območje 24.000 kvadratnih metrov, v njem pa je bilo prostora za 50.000 gledalcev. V njem so skoraj 450 let prirejali gladiatorske igre in igre z živalmi, pa tudi pomorske bitke in uprizoritve mitoloških dram.


Zdaj bodo nadaljevali prenovo osrednjega dela arene, kjer želijo v prihodnje pripraviti nekakšen oder, ki bo lahko prizorišče za različne prireditve. Foto: MMC/Ksenja Tratnik
Foto: MMC/Ksenja Tratnik
Foto: MMC/Ksenja Tratnik
Foto: MMC/Ksenja Tratnik
Foto: MMC/Ksenja Tratnik

1968


Več rezultatov iskanja