Kultura

Vlada je DZ-ju predlagala nove člane Nacionalnega sveta za kulturo

M. K.|11.07.2019 ob 14:01
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Uršula Cetinski je od leta 2016 predsednica Nacionalnega sveta za kulturo, v katerega so bili leta 2014 in 2016 kot člani imenovani Uroš Lajovic, Jadranka Plut, Andrej Gaspari, Silvan Omerzu, Tone Partljič in Andreja Rihter. Državni zbor je NSK v tej sestavi imenoval aprila leta 2016, po tem, ko je večina članov – poleg predsednika Metoda Pevca še Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan – decembra 2015 v DZ poslala odstopno izjavo.

Ti so odstopno izjavo v DZ poslali dan po izteku roka, ki so ga v pismu postavili premierju Miru Cerarju, da razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Premier se takrat za razrešitev ministrice ni odločil, jo je pa predlagal nekaj mesecev pozneje.

Uršula Cetinski je po študiju primerjalne književnosti in nemščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani študij nadaljevala v Linzu, in sicer podiplomski študij upravljanja v kulturi in medijih. Med drugim je bila novinarka Radia Študent, direktorica in dramaturginja neodvisne gledališke skupine Koreodrama Ljubljana, vodja gledališkega sodobnoplesnega programa Cankarjevega doma, direktorica in umetniška vodja Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani. Od leta 2014 je generalna direktorica Cankarjevega doma.

Mitja Čander je direktor in odgovorni urednik zbirke Beletrina, Andrej Gaspari je arheolog in univerzitetni predavatelj, Maša Jazbec je umetnica, kuratorka, raziskovalka in predavateljica, Iztok Kovač je koreograf, pedagog in plesalec, Jurij Krpan je kurator in predavatelj, Marko Vatovec je dirigent in univerzitetni predavatelj.


Kultura


Več rezultatov iskanja