Gledamo

Festival s poslanstvom: približati (dober) evropski film Slovencem

Na Festivalu evropskega in mediteranskega filma kar 33 naslovov
A. J.|03.10.2017 ob 10:02
Piran - MMC RTV SLO
Lady Macbeth v režiji Williama Oldroyda so kritiki opisali kot "enega najbolj izvirnih in samozavestnih britanskih prvencev zadnjih let". Foto: IMDb

V Piranu se nocoj začenja Festival evropskega in mediteranskega filma. Kot vsako leto bodo izpostavili eno od evropskih kinematografij, letos bo na vrsti filmska produkcija Velike Britanije: ob morju vas čakajo krvoločna Lady Macbeth, samotarska Emily Dickinson (Tiha strast) in uporniški Daniel Blake (Jaz, Daniel Blake).

V okviru letošnje izdaje, osme po vrsti, bodo prikazali 33 filmov, pri katerih je sodelovalo kar 22 držav.

Že od vsega začetka je osnovni namen festivala približati kakovostni evropski film slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorskega. Tako festival vsako leto gledalcu ponudi sveže uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov. Poleg britansko obarvanega tematskega sklopa, ki ga omenjamo v uvodu, velja opozoriti tudi na osrednji tekmovalni program. Za zmago se bo potegovalo 13 filmov, med njimi biografska komedija Fenomenalno (Le redoutable) Michela Hazanaviciusa, romunsko-ruska koprodukcija Ana, ljubezen moja (r. Calin Peter Netzer) ter zgodovinska drama Osvoboditev Skopja, ki sta jo režirala Rade in Danilo Šerbedžija.

Urnik projekcij in več informacij o posameznih filmih boste našli tukaj


Posebno pozornost festival namenja tudi programu za otroke in mladino, filmske projekcije pa nadgradijo s srečanji z avtorji ali strokovnjaki s področij, ki se jih film tematsko loteva, so sporočili organizatorji.

"Čarovnik" sarajevskega festivala v gosteh
V sklopu drevišnje slovesnosti bodo podelili nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu direktorju sarajevskega filmskega festivala Mirsadu Purivatri. Na sklepni slovesnosti v soboto bodo razglasili tudi letošnje nagrajence. Poleg nagrade za najboljši film festivala in nagrade Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije bodo častnemu gostu večera Borisu Cavazzi podelili nagrado za igralski prispevek k slovenskemu filmu.

Ob filmih se obeta še vrsta drugih dogodkov, od delovnih srečanj in konferenc, povezanih s filmsko tematiko, do pogovorov s slovenskimi režiserji.


Mirsad Purivatra (na fotografiji z Angelino Jolie) že od osemdesetih let prejšnjega stoletja deluje kot direktor Obala Art Centra, v okviru katerega je bil med vojno v Bosni in Hercegovini producent odmevnih gledaliških predstav. V Sarajevu je gostil umetnike z vsega sveta in prevzel pobudo za delovanje vojnega kina, ki ni prikazoval le uspešnih filmov, temveč tudi retrospektive drugih festivalov, kot sta Locarno in Edinburški filmski festival. Leta 1995 je Obala Art Center ustanovil Sarajevski filmski festival (SFF), ki se je razvil v enega najvplivnejših filmskih festivalov v Evropi in v vodilnega v jugovzhodni Evropi. Danes je Purivatra direktor SFF-ja. Foto: EPA

Gledamo


Več rezultatov iskanja