Film

Zabave je konec. Umrl je Claude Pinoteau.

Claude Lelouch: Poslovil se je izjemen talent
M. K.|06.10.2012 ob 19:39
Pariz - MMC RTV SLO, STA
Komedija La Boum (Zabava) je v 80. letih na pota slave popeljala tedaj najstnico Sophie Marceau.

V starosti 88. let je umrl Claude Pinoteau, režiser filma La Boum (Zabava), ki je v osemdesetih letih navdušil celo generacijo mladih Francozov.

"Z njim je francoski film izgubil enega največjih režiserjev, ki je bil tako priljubljen kot zahteven," je žalostno novico komentirala francoska ministrica za kulturo Aurelie Filippetti. Omenjena najstniška romantična komedija je med zvezdnice izstrelila tedaj še najstnico Sophie Marceau. Igrala je 13-letno Vic, ki odkriva svet prve zaljubljenosti in zabav. "Zabave je konec," so slovo filmarja pospremili v komentarjih na spletu njegovi oboževalci in se spominjali filma, ob katerem so odraščali.

Claude Pinoteau je bil sicer strasten oboževalec detektivk, a komedije so tiste, ki so mu prinesle slavo. Z La Gifle (Klofuta) je do slave pomagal še eni mladi igralki - tedaj dvajsetletni Isabel Adjani. Najslavnejši La Boum pa je po neverjetnem odzivu leta 1980, dve leti pozneje doživel nadaljevanje, v katerem je vlogo ponovila Marceaujeva.

V svet filma je Claude Pinoteau sprva vstopil kot rekviziter, v svoji karieri pa sodeloval z velikimi imeni francoskega filma, kot so Jean Cocteau, Henri Verneuil, Max Ophüls in Claude Lelouch. "Bil je moj brat. Mož neverjetne dobrote in radodarnosti. Izjemen talent," se je filmarja na Twitterju spomnil zadnji.


Film


Več rezultatov iskanja