Glasba

Po Riccardu Mutiju dunajski novoletni koncert pod taktirko Christiana Thielemanna

Dunajski filharmoniki razkrili dirigenta koncerta leta 2019
M. K.|03.01.2018 ob 14:16
Dunaj - MMC RTV SLO, STA
Tradicionalni novoletni koncert Dunajskih filharmonikov bo leta 2019 vodil Christian Thielemann. Foto: EPA

Nemški dirigent Christian Thielemann sodeluje z Dunajskimi filharmoniki že sedemnajst let, prvič pa so ga povabili, da se povzpne na podij njihovega najbolj priljubljenega koncerta. Na prvi januarski dan leta 2019 jim bo tako dirigiral na tradicionalnem prazničnem koncertu, s tem pa nasledil maestra Riccarda Mutija, ki je pred nekaj dnevi z orkestrom v novo leto vstopil petič.

Ob razkritju naslednjega dirigenta tradicionalnega koncerta je predstavnik Dunajskih filharmonikov Daniel Froschauer poudaril zaupanje, ki veje med glasbeniki in dirigentom. "Že od svojih umetniških začetkov v operi je delal odlično, enako pa je nadaljeval tudi na simfoničnem področju."

58-letni Thielemann je študiral violino in klavir na visoki šoli za glasbo v rodnem Berlinu, zasebno pa še dirigiranje in kompozicijo. Kariero je začel leta 1978 kot korepetitor v nemški operi v Berlinu, bil je tudi asistent slavnega Herberta von Karajana. Svoj pečat je pustil v več nemških gledališčih, dokler se ni leta 1997 vrnil v omenjeno berlinsko gledališče. V njem je položaj glasbenega direktorja opravljal do leta 2004, ko je enako mesto prevzel pri Münchenskih filharmonikih.

Preberite tudi:


V novega leta dan tradicionalno z Dunajskimi filharmoniki


Reden dirigent na Bayreuthskem festivalu

Leta 2011 je v Münchnu odstopil zaradi spora z menedžmentom orkestra glede gostujočih dirigentov in programa. Leto pozneje je postal dirigent Saške državne kapele v Dresdnu, kjer so mu lani podaljšali pogodbo do leta 2024. S tem orkestrom je od leta 2013 odgovoren za salzburški Velikonočni festival, poleg tega redno dirigira na Bayreuthskem festivalu.

Voščilo ob glasbi dinastije Strauss
Thielemann tako nadaljuje cikel priznanih dirigentov, ki jim zaupajo taktirko enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe na svetu. Dunajski filharmoniki z njim vsako leto v taktih avstrijske glasbene dinastije Strauss in njenih sodobnikov svetu voščijo srečno novo leto.

Letošnji koncert je petič potekal pod taktirko 76-letnega Mutija, ki je pred kratkim napovedal, da bi lahko bilo to tudi njegovo zadnje dirigiranje na tem dogodku, saj želi odslej prvi novoletni dan preživeti s svojo družino.


Thielemann je trenutno šef dirigent Saške državne kapele v Dresdnu. Z orkestrom je odgovoren tudi za salzburški Velikonočni festival, poleg tega pa redno dirigira na Bayreuthskem festivalu. Foto: EPA

Glasba


Več rezultatov iskanja