Glasba

Znani so finalisti za izbor Evrovizijskih mladih glasbenikov

Kdo bo avgusta Slovenijo zastopal v Edinburgu?
M. K.|08.03.2018 ob 09:30
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na zadnjem tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki leta 2016 v Kölnu je zmagal 19-letni poljski saksofonist Łukasz Dyczko. Foto: Thomas Hanses (EBU)

Na Konservatorju za glasbo in balet Ljubljana so med 21 mladimi glasbeniki izbrali šest finalistov, ki se še naprej potegujejo za uvrstitev na letošnje tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki.

Finale so si priborili Sebastijan Buda (rog), Ana Knez (basovska pozavna), Leto Križanič Žorž (harfa), Nikola Pajanović (violina), Teja Udovič Kovačič (harmonika) in Samanta Škorja (klarinet).

Žirija je izbrala tudi predsednico, to je Dika Smajlović Bravničar.

Na polfinalnem izboru so se predstavili še Sara Čano (violončelo), Tea Jeličić (klavir), Jure Jozič (evfonij), Tim Jurkovič (kitara), Miha Koželj (klarinet), Bratko Krivokapič (tenorski helikon), Klara Lužnik (klavir), Lan Meden (saksofon), Tine Plahutnik (pozavna), Verona Rapuc (harfa), Taja Rijavec (harfa), Nejc Rupnik (violončelo), Dorotea Senica (flavta), Nace Slak (klavir), Blaž Starc (saksofon).

Odziv na javni razpis za sodelovanje na izboru za predstavnika RTV Slovenija na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki se je končal 22. februarja, je bil ponovno velik. Izbor organizira Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija.

Nastope mladih glasbenikov je ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Dika Smajlović Bravničar, Hinko Haas in Franc Kosem. Med tekmovalci so izbrali šest najboljših glasbenikov, ki se bodo uvrstili v finalni večer. Ta bo v petek, 30. marca, v Veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer bodo nastopili s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Simona Krečiča. Finalni večer bo posnela in v svojih programih predvajala tudi Televizija Slovenija.

Izbrani glasbenik bo sodeloval na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki bo med 16. in 24. avgustom 2018 v Edinburgu na Škotskem. Finale tekmovanja bo 23. avgusta 2018 v dvorani Usher v Edinburgu.

Slovenski glasbeniki pustili močan pečat
Vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi Evrovizijski mladi glasbeniki poteka od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU-ja. Slovenija ima v zgodovini tekmovanja nekaj izvrstnih uspehov. Spomnimo na zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, na drugo mesto pianista Urbana Staniča leta 2014 in na tretje mesto violončelistke Karmen Pečar leta 2002.

Foto: Daniel Celarec


Izbrani glasbenik bo sodeloval na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2018, ki bo med 16. in 24. avgustom 2018 v Edinburgu na Škotskem. Foto: EBU
Naša predstavnica Zala Vidic na tekmovalnem odru Evrovizijskih mladih glasbenikov 2016. Predstavila se je s Čajkovskim. Foto: Thomas Hanses, EBU Foto: Thomas Hanses (EBU)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Leto Križanič Žorž Foto: MMC RTV SLO/Daniel Celarec
Foto: Reuters
Dorotea Senica Foto: MMC RTV SLO/Daniel Celarec
Teja Udovič Kovačič Foto: MMC RTV SLO/Daniel Celarec
Samanta Škorja Foto: MMC RTV SLO/Daniel Celarec
Finalistki Samanta Škorja in Teja Udovič Kovačič Foto: Reuters/Daniel Celarec
Foto: Reuters

Glasba


Več rezultatov iskanja