Knjige

Pesnica, ki je izdajala imena Nobelovih nagrajencev, izstopila iz Akademije

Naslednji korak k rehabilitaciji ugleda institucije?
A. J.|19.01.2019 ob 16:33
MMC RTV SLO, Reuters

Pesnica Katarina Frostenson in njen mož, fotograf Jean-Claude Arnault, za katerega je lani sodišče ugotovilo, da je kriv posilstva, sta že od samega začetka v srcu škandala, ki pesti švedsko Akademijo. Zaradi javnega ogorčenja nad dogajanjem v organizaciji lani niso podelili nagrade, češ da je njihovo ime preveč omadeževano. Letos bomo tako oktobra dobili dva Nobelova nagrajenca za književnost.

Akademija je v izjavi potrdila, da bodo Frostensonovi, ki zanika kakršno koli kršitev embarga oz. pravil zaupnosti, v skladu s poravnavo še naprej izplačevali mesečno rento (približno 1.200 evrov) in nadomestilo za najemnino. “Katarina Frostenson se je zdaj odločila zapustiti Akademijo," so zapisali v izjavo za javnost.

Akademija, ki je bila v 18. stoletju ustanovljena kot telo za varovanje in reguliranje švedskega jezika, dobitnika Nobelove nagrade seveda izbira samo na področju književnosti. Nobelove nagrade za znanost, medicino in ekonomijo podeljujejo drugi odbori, dobitnika Nobelove nagrade pa norveški odbor.

Pesničino "indiskretnost" izrabil mož
Pesničinega moža Jean-Clauda Arnaulta je lani sodišče zaradi posilstva obsodilo na dve leti in pol zaporne kazni. Arnault je bil tudi na čelu kulturnega inštituta, ki je bil poslovno povezan z Akademijo. Več ljudi je s prstom pokazalo nanj, da je ob različnih priložnostih še pred uradno razglasitvijo nobelovca že širil informacijo, kdo bo nagrado dobil. Ta podatek je seveda najverjetneje dobil od svoje žene – je pa Arnault zanikal, da bi kdaj kršil embargo.

Zaradi škandala spolnega nadlegovanja je Akademijo zapustilo več članov. Stanje se je še dodatno zaostrilo aprila lani, ko so trije člani Akademije (Klas Ostergren, Kjell Espmark in Peter Englund) izrecno odstopili zato, ker Frostensonova ni bila izključena.

Kako popraviti nakrhani ugled?
Akademija je bila v zadnjem letu prisiljena imenovati več novih članov in osnovati nov odbor za nagrade. Radi bi si namreč spet pridobili izgubljeno zaupanje javnosti in verodostojnost, da so upravičeni izbirati dobitnika najprestižnejše nagrade na svetu.


Knjige


Več rezultatov iskanja