Gospodarstvo

Mariborčani lahko pričakujejo višje položnice za vodo

Cena pitne vode se bo novembra povišala za 2,4 odstotka.
Sa. J.|06.10.2017 ob 07:17
Maribor - MMC RTV SLO, STA
Po predlogu Mariborskega vodovoda je cena vodarine po novem določena v višini 0,6832 evra za kubični meter vode. Foto: EPA

Mariborski mestni svetniki so potrdili elaborat Mariborskega vodovoda, zato lahko Mariborčani na mesečnih položnicah od novembra naprej pričakujejo nekoliko višje cene vode.

Po predlogu Mariborskega vodovoda je cena vodarine po novem določena v višini 0,6832 evra za kubični meter vode, medtem ko je ta do zdaj znašala 0,667 evra. Podražitev utemeljujejo z nezadostnimi občinskimi vlaganji v obnovo vodovodnega omrežja, zaradi česar pričakujejo porast stroškov prelomov in intervencij na omrežju, s tem pa tudi dežurne službe.

Po drugi strani se bo nekoliko znižala višina omrežnine, ki se bo od zdaj zaračunavala na podlagi stanovanjskih enot, in ne več osnovnih priključkov. Osnovni priključek bo namesto dosedanjih 3,93 evra na mesec stal 3,41 evra, kar se bo najbolj poznalo pri enodružinskih stanovanjskih hišah, gospodarskih družbah in javnih zavodih. V večstanovanjskih stavbah zaradi drugačnega načina obračunavanja omrežnine ni mogoče napovedati, kakšne bodo dejanske spremembe v končnem znesku na položnici.

Kritike na račun podražitve
Nekateri mestni svetniki so bili do podražitve vodarine zelo kritični, župan Andrej Fištravec pa je poudaril, da je sprememba zelo majhna. "Za tisoč litrov vode boste odšteli nekaj več kot cent več," je poudaril in spomnil na predvideno znižanje omrežnine.

Opozicije s tem ni prepričal. "Z 20.000 priključkov, ki ste jih doslej zaračunavali po 3,93 evra, boste po novem prešli na zaračunavanje 44.000 priključkov po 3,41 evra!" je bila ogorčena mestna svetnica Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Lidija Divjak Mirnik.

Na koncu so nove cene z 11 glasovi za in devetimi proti (v sicer 45-članskem mestnem svetu) potrdili.

Obnova kopališča Maribor
Mestni svetniki so sicer v drugi obravnavi sprejeli koncesijski akt o javno-zasebnem partnerstvu za obnovo kopališča Mariborski otok, na podlagi katerega bodo na občini lahko šli v preverjanje zanimanja zasebnikov za sodelovanje. Pred leti je eden od njih že pokazal interes, ni pa znano, če bo sprejel pogoje, ki so jih predstavniki občine zacementirali s tem aktom. Predvideno je namreč, da bi občina krila le stroške izvedbe vodovoda in kanalizacije, medtem ko bi vse drugo kril zasebni partner v zameno za večletno koncesijo za upravljanje s kopališčem.


Gospodarstvo


Več rezultatov iskanja