Švicarski Lonstroff bo postavil tovarno v Logatcu

V igri še dve investiciji: Škoti v Braslovčah in Turki v Novem mestu

Na ministrstvu za gospodarstvo so za TV Slovenija potrdili, da bo švicarska družba Lonstroff, ki je del japonske skupine Sumitomo Rubber Industries, postavila tovarno medicinskih elastomerov v Logatcu.

02. oktober 2017 ob 21:03
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA
Glede investicije Škotov v Braslovčah je državni sekretar dejal, da so obravnavali njihovo vlogo za subvencijo in investicijo podpirajo. Ponujeni znesek so jim tako sporočili, je pa dejstvo, da Slovenijo pri finančni pomoči omejujejo evropska pravila, je spomnil. Foto: BoBo

Po navedbah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Aleša Cantaruttija bodo Švicarji oživili industrijsko degradirano območje. Ob tem je dodal, da so obžalovali, da se investitor ni odločil za tovarno na katerem izmed območij z višjo stopnjo brezposelnost.

Kot je pred kratkim poročal časopis Delo, investitor še ni podpisal pogodbe z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je lastnica več kot 110.000 kvadratnih metrov zemljišča na območju nekdanje tovarne KLI Logatec. Prav tako komisija gospodarskega ministrstva še ni odločala o višini subvencije, bi pa naj ta predvidoma dosegla od 10 do 15 odstotkov od skupno 40 milijonov evrov vredne investicije.

V igri še dve investiciji
Na ministrstvu čakajo še odločitvi glede dveh tujih investicij. Prva je morebitna investicija škotskega družinskega podjetja BSW Timber Group, ki naj bi vzpostavilo lesni center na Gomilskem v občini Braslovče, druga pa glede turškega podjetja TKG Automotive, ki je eden izmed dobaviteljev novomeškega Revoza, ki izdeluje avtomobilske komponente iz kovine. Po navedbah Dela bi v obratu, Turki želijo obrat v bližini Revoza in avtocestnega križa, v prvi fazi dobilo delo od 100 do 150 delavcev. Turška družba z okoli 800 zaposlenimi in 80 milijoni evrov prihodkov sicer sodeluje z Renaultom, Toyoto, Hondo, Fiatom, Hyundaijem in drugimi.


K. T.

Gospodarstvo


Statistični urad: Javnofinančni primanjkljaj znaša 754 milijonov evrov ali 1,9 odstotka BDP-ja

Fiskalni svet: Proračuni le delno skladni s fiskalnimi pravili

Po stavki voznikov avtobusov: Stimulacije za nestavkajoče in akcija "pripelji prijatelja"

Vlada bi spet odložila prodajo Nove Ljubljanske banke