Lokalne novice

Za Vinag predlagana izklicna cena 4,2 milijona evrov

Nizozemski najemniki s predlogom javne dražbe še niso seznanjeni
T. H.|30.03.2015 ob 18:50
Maribor - MMC RTV SLO, STA
Mariborsko sodišče je prejšnji teden upnike propadlega mariborskega vinarja Vinaga pozvalo k mnenju o predlogu stečajne upraviteljice Brigite Kraljič, da razpiše prvo javno dražbo za prodajo celotnega kompleksa podjetja. Kot je razvidno iz poziva na spletni strani Ajpesa, Kraljičeva predlaga izklicno ceno 4,2 milijona evrov. Foto: BoBo

Stečajna upraviteljica Brigita Kraljič predlaga prvo javno dražbo za prodajo celotnega kompleksa podjetja Vinag, izklicna cena pa je 4,2 milijona evrov.

Izklicna cena je sicer tudi ocenjena likvidacijska vrednost podjetja, ki je trenutno v enoletnem najemu nizozemsko-azijske družbe Vinmar. Direktor in eden izmed solastnikov Vinmarja Harm Jan Prins je danes povedal, da z morebitno dražbo za zdaj še niso seznanjeni, niti s ponujeno izklicno ceno, zato težko napoveduje, ali se je bodo tudi udeležili.

"Seveda smo še naprej zainteresirani za vlaganje v Vinag, a za zdaj se ukvarjamo predvsem s pridelavo in prodajo vina in čakamo, kaj se bo dogajalo s stečajnim postopkom. Trenutno so razmere tudi za nas nejasne, o višini kupnine doslej nismo bili seznanjeni, imamo pa trenutno veljavno najemno pogodbo. Vse drugo je v rokah sodišča in stečajne upraviteljice," je dejal Prins.

Za vinograde ni zainteresiran nihče
Stečajna upraviteljica, ki za STA tudi tokrat ni dosegljiva, ima sicer trenutno kar nekaj težav predvsem z upravljanjem dela vinogradov, za katere kljub njenim preteklim pozivom ni zainteresiran nihče. Čeprav je Vinmar lani ob prevzemu podjetja napovedoval, da potrebuje še več vinogradov, je nato prevzel le 52 od skupaj 73 hektarjev.

Kot je povedal Prins, jih nakup ali najem vinogradov vedno zanima, a so lani ugotovili, da so bili številni, ki so bili v upravljanju Vinaga, zelo slabo vzdrževani ter ne dajejo primerne količine in kakovosti pridelka. Ker zemljišča niso njihova, za zdaj ne želijo vlagati v nove nasade, pač pa skušajo nekatera izmed njih vzdrževati, kolikor se le da. Kaj bo s preostalimi vinogradi, predvsem tistimi na Piramidi, za zdaj še ni jasno. Potem ko sta od njihovega urejanja roke dvignila tudi mariborska občina in javno podjetje Snaga, ki jih je za silo pokrpalo lani, jih je Kraljičeva želela vrniti skladu kmetijskih zemljišč, a tudi ta jih nima namena vzeti nazaj brez novega zakupnika.

Prins je lani napovedal, da bodo v oživitev Vinagove blagovne znamke vložili milijon evrov. O tem, koliko so doslej v ta namen že vložili, ni želel govoriti, a je zatrdil, da so do zdaj porabili "toliko, kot je bilo potrebno za pridelavo dobrega vina in njegovo promocijo ter izvoz". Tudi zaposlovali še niso v skladu z napovedmi, saj v podjetju še vedno dela 19 ljudi, dodatne pa bodo za potrebe obdelave vinogradov zaposlili v kratkem.

Mariborska občina bi sodelovala pri ustrezni ureditvi
Na Mestni občini Maribor so povedali, da so že leta 2012 sklad pozvali k prenosu zemljišč na občino, a se tam s predlogom niso strinjali niti takrat niti ob poznejših poskusih. Prejšnji mesec jih je stečajna upraviteljica obvestila, da Vinmar v nasprotju z njenimi pričakovanji ni oddal ponudbe za oskrbovanje teh vinogradov na Piramidi. Po njihovih informacijah naj bi sklad kmetijskih zemljišč iskal novega najemnika.

Na mestni občini ocenjujejo, da bi bilo glede na to, da gre za odlične in obenem zahtevne vinogradniške površine, najustrezneje, da jih prek novega zakupa prevzame vinogradnik oz. vinar z ustreznim znanjem in izkušnjami, občina pa bi sodelovala pri ustrezni ureditvi in vzdrževanju sprehajalnih poti, ki bodo nudile primerno nadaljevanje parkovnih površin mestnega parka ter pomoč in podporo novemu zakupniku pri promociji vina v protokolarne namene.


Lokalne novice


Več rezultatov iskanja