Okolje

Domačini izgubljajo potrpljenje do brezobzirnih gobarjev

Zahteve po inšpekcijskem nadzoru nabiralcev gob
M. Z., Erter Pust|12.09.2018 ob 20:14
Artviže - MMC RTV SLO
Prebivalci Brkinov pravijo, da se predpisa, da lahko vsak nabere le dva kilograma gob, ne drži praktično nihče. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Gobe so pognale in slovenske gozdove so preplavili gobarji. Tako je tudi v Brkinih, kjer pa domačini do nabiralcev gob izgubljajo potrpljenje in oblasti pozivajo k ukrepanju.

Kot pravijo prebivalci Brkinov, je nabiralcev gob vsako leto več, čeprav so lani ponekod že postavili prometne znake, ki prepovedujejo parkiranje. Domačine moti predvsem to, da nabiralci teptajo rastje in za sabo puščajo smeti.

Ob tem menijo, da izdajanje dovolilnic ne bi pomagalo, predpisa, da lahko vsak nabere le dva kilograma gob, pa se v gobarski sezoni ne drži praktično nihče. Ker gobarji ignorirajo prometne znake, ki prepovedujejo parkiranje, so nekateri domačini danes postavili tudi fizične ovire.

Kot pravijo prebivalci Artviž, nekateri gobe nabirajo samo zase, ampak taki so redki. Opažajo namreč, da so ob cesti vsak dan parkirani eni in isti avtomobili. "Postali smo tržnica, veletržnica za pol Slovenije," je za Televizijo Slovenija povedal eden izmed domačinov in ob tem dodal, da pri tem ne gre za sprehajanje po gozdu, temveč za pogoltnost.

Domačini zahtevajo poostren inšpekcijski nadzor nad nepravilnim parkiranjem, čezmernim nabiranjem gob in nepravilnim nabiranjem, uničevanjem gob in podrastja.

Več si lahko ogledate v videoprispevku RTV Slovenija.


Okolje


Več rezultatov iskanja