Okolje

Avtocesta in mejni prehod Gruškovje znova odprta

Vreme se umirja
M. R.|16.12.2017 ob 10:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA
Plaz na glavni cesti Podlehnik-mejni prehod Gruškovje. Foto: Policijska uprava Maribor

Prebivalci območij pogostih poplav, ki so to noč morda še trepetali zaradi novih padavin, si lahko oddahnejo. Po podatkih Agencije za okolje (Arso) se je višina vode na poplavljenem območju Ljubljanskega barja ustalila.

Obseg poplavljenih površin se bo tam danes še ohranjal, so zapisali pri Arsu. Vodostaj na ojezerjenem Planinskem polju in Cerkniškem jezeru se je v zadnjih 24 urah povišal za okoli 25 oziroma 10 cm, danes pa se bo trend naraščanja zmanjšal. Gladine se bodo nekoliko povišale tudi na drugih ojezerjenih kraških poljih na Notranjskem in Dolenjskem krasu, še sporočajo.

Reka Kolpa se razliva na izpostavljenih mestih v spodnjem toku, vendar njen pretok že počasi upada. Reka Krka se v srednjem in spodnjem toku razliva v manjšem obsegu. Njen pretok se bo čez dan ustalil. Zjutraj se je v srednjem toku na običajnih območjih razlivala tudi reka Dravinja.

Padavine so zjutraj oslabele, po nižinah sta se menjala dež in sneg. Ponoči je v Novi vasi na Blokah zapadlo 16 centimetrov snega, na Jezerskem 13, v Velikih Laščah šest, na Vrhniki pa tri centimetre snega.

Popoldne se bo od severozahoda počasi začelo jasniti. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Ponoči se bo zjasnilo, ponekod po nižinah bo nastala megla. V nedeljo bo večinoma sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Po nekaterih nižinah se bo zadrževala megla.

- Stanje na cestah in mejnih prehodih

- Vremenska napoved


Plaz manjši kot pred dnevi
Glavna cesta Podlehnik - mejni prehod Gruškovje, ki je bila od zgodnjega jutra zaradi plazu zaprta, je ponovno odprta. Promet je znova stekel tudi po delu podravske avtoceste med razcepom Draženci in Podlehnikom, odprt je tudi mejni prehod Gruškovje, so povedali na prometnoinformacijskem centru.

Iz Policijske uprave Maribor so dopoldne sporočili, da se je plaz, o katerem so bili obveščeni okoli 4. ure zjutraj, sprožil na istem mestu kot pred dnevi, je pa bil tokratni plaz manjši. Pristojne službe so zemljo in kamenje že dopoldne očistile z vozišča, vendar se je na plazišču še vedno prožilo kamenje, kar je predstavljalo nevarnost za udeležence v cestnem prometu. Obstajala je tudi nevarnost, da se bo na vozišče vsul "rob", ki se je ustvaril nad plaziščem. Po pregledu strokovnjakov so cesto okoli poldneva ponovno odprli.

V času zapore obeh cest in mejnega prehoda Gruškovje je bil obvoz mogoč prek sosednjih mejnih prehodov. Na nekaterih je nastal zastoj.


Plaz se je sprožil na istem mestu kot pred dnevi, je pa tokratni plaz manjši. Foto: Policijska uprava Maribor

Okolje


Več rezultatov iskanja