Okolje

V slovenski Istri uvedli varčevanje z vodo. Pa se ga vsi držijo?

Tjaša Škamperle, Radio Koper|19.07.2019 ob 16:09
Koper - MMC RTV SLO, Radio Koper

Javna komunalna podjetja naj bi od danes ugašala prhe na plažah. Okolje, ki upravlja več kopališč v piranski občini, se tega ni držalo. Direktor Gašpar Gašpar Mišič: "Imamo tuše na zaporne ventile, ki se mehansko ustavijo. Povečali bomo nadzor nad porabo vode. Če bomo od Rižanskega vodovoda dobili signal, bomo vodo tudi zaprli. A to je ukrep, s katerim turizem ne more zaživeti, kot bi moral."

Nasprotno pa bosta mlajši kopalki Lucija in Živa tuš na plaži v Valdoltri zlahka pogrešali:
"Slana voda je tudi zdravilna, zato naju ne moti, če se ne stuširava. Če je treba varčevati, je pač treba." V šestih portoroških hotelih LifeClass goste s pisnim pozivom v sobah opozarjajo, kako lahko zmanjšajo porabo vode. Lana Švab: "Goste na prijazen način spodbujamo, da brisače uporabijo večkrat, da se v sobah in na plaži ne tuširajo predolgo."

Gostinka Mojca Vižintin stranke v lokalu najprej vpraša, ali želijo ob kavi vodo: "Ponudimo največ deci in pol vode brezplačno, seveda, če jo želijo. Če jo gostje pustijo v kozarcu, imamo na pultu broko, v kateri jo zbiramo in s katero zalijemo rože."

V slovenski Istri veljajo ukrepi za zmanjšanje porabe vode

In kako je v avtopralnicah? V avtopralnicah OMV Top Wash pri pranju vozil uporabijo do 80 odstotkov reciklirane vode, s čimer pripomorejo k varčevanju s pitno vodo in poskrbijo za minimalne količine odpadnih voda, sporoča Valentina Danev: "V izogib nekontrolirani porabi vode v času delne redukcije pa so z današnjim dnem zaprli samopostrežne avtopralnice na bencinskem servisu Bonifika."

Še davi smo opazili, da v Kopru zalivajo zelenice, a v Marjetici poudarjajo, da so porabo vode zmanjšali na neobhoden minimum.


Okolje


Več rezultatov iskanja