Praznični koledar

Peter Prevc: Počutil sem se kot najmočnejši človek na svetu

Odštevamo do leta 2019
T. J., K. Št.|29.12.2018 ob 00:00
Ljubljana - MMC RTV SLO
Peter Prevc se vrača v svetovni pokal.

"Na finalu sezone v Planici na ekipni tekmi bi doskočišče najraje prestavil," je Peter Prevc dejal za MMC odšteva, v katerem je razkril tudi to, da si zelo želi spoznati predsednika Uefe Aleksandra Čeferina.

Najuspešnejši slovenski skakalec, ki se zdaj vrača po dveh operacijah gležnja, je dominiral v sezoni 2015/16, ko v svetovnem pokalu tako rekoč ni imel prave konkurence in je v Sloveniji poskrbel za pravo skakalno evforijo. Tedaj je "pobral" vse, kar se je v tisti zimi dalo – osvojil je zlatega orla za zmago na novoletni turneji, postal svetovni prvak v poletih in z rekordnimi 2.303 točkami dvignil veliki kristalni globus za zmago v skupni razvrstitvi.

NAGRADA: podarja trgovina Farbarela (velja le za 29. december):

Vprašanje: Kaj je po Petrovem mnenju strah?

Odgovor z osebnimi podatki pošljite na: lepota.bivanja@rtvslo.si.

Leto pred tem je v Vikersundu postavil svetovni rekord, ko je prvi poletel 250 m. Z velikih tekmovanj je 26-letni skakalni as iz Dolenje vasi v Selški dolini prinesel že osem medalj. Ob zlati s svetovnega prvenstva v Kulmu ima tudi dve olimpijski, srebro in bron iz Sočija leta 2014. Z 22. zmagami za svetovni pokal je daleč najuspešnejši slovenski skakalec do zdaj, sodeloval pa je tudi pri vseh devetih zmagah Slovenije na ekipnih preizkušnjah.

Peter je s partnerko Mino letos postal tudi očka Ludvika, zaradi česar se počuti zrelejšega.

Mi smo mu postavili trditev, on je stavek nadaljeval.

Vabljeni še k branju drugih zgodb v rubriki MMC odšteva.

* Med prispelimi naslovi bomo izžrebali nagrajenca in ga o tem tudi obvestili. Splošne pogoje za izvedbo nagradne igre si lahko preberete tukaj.

Če bi zdajle pritisnil na aplikacijo z glasbo na svojem telefonu, bi se zavrtela pesem Marka Knopflerja Brothers in Arms.

Ko pa stojim na vrhu letalnice v Planici, bi bolj sedla pesem Stinga Message in a Bottle.

Zdaj, ko sem postal tudi očka, sem starejši.

Sem tak, da nerad razglabljam, ampak iščem rešitve. Ko sem si poškodoval gleženj, me je najbolj gnala naprej misel, da je sedaj najboljši čas, da se dobro spočijem.

Tudi sicer je moj življenjski moto: ne sprašuj se, zakaj se je kaj zgodilo, potrudi se, da se ne bo nikoli več.

Pred leti je imel težave z gležnjem tudi Kamil Stoch, za katerega nisem nikoli skrival, da je moja velika motivacija. Nekoč mi je celo rekel, da tudi njega ob neuspehih motivacija mine, a ko se spomni lepih trenutkov, ki jih je v športu doživel, dobi zelo močen zagon za naprej.

Nekoč pa bi si res želel spoznati gospoda Aleksandra Čeferina.

Kot športnik imam rad težke fizične aktivnosti, nazadnje je bil eden takšnih rehabilitacija. Program terapij se je začel ob 7.30 s telovadnico, končal se je ob 17.00. Vmes sem naredil 2 treninga po uro in pol, ura in pol rehabilitacijske telovadbe, vmes pa terapije z aparati. Po koncu dneva sem se vedno zelo zadovoljen ulegel v posteljo.

Ko sedim na vrhu letalnice, tik pred poletom, se poskušam zbrati, takrat se poskušam osredotočiti samo na tisto stvar, na katero moram paziti med skokom. Ritual vizualizacije opravim že prej.

Najteže je zmagati na Finskem. In v Innsbrucku.

Včasih, ko že z višine čutim, da skok ne bo optimalen, bi doskočišče najraje prestavil, to se mi je nazadnje zgodilo na finalu sezone v Planici na ekipni tekmi.

Zdi se mi, da je pri skokih, kot športni disciplini, trenutno največja težava nižanje telesne teže za tekme, kot tudi razlika med bogatimi in revnimi državami.

Po menjavi glavnega trenerja Gorazda Bertonclja se v ekipi najbolj opazi nove navade in spremembo razlag.

Vsako leto novo leto praznujemo na turneji, kjer ob polnoči poslušamo poke ognjemeta.

Ko sem v Vikersundu prvi pristal pri 250 m, sem se tisti trenutek počutil kot najmočnejši človek na svetu.

Pred tekmo nervozo krotim z branjem knjig, predvsem kriminalk. Nazadnje sem imel v rokah res dobro knjigo, in sicer Jezero Tadeja Goloba.

Skoki so bili moj hobi, zdaj pa so moj poklic, pri tem športu mi je najbolj všeč, da ko nizaš dobre skoke, občutiš svobodo gibanja telesa. Nisi omejen s tlemi, ampak se v skoku sprostiš in uživaš zraku, ki drvi mimo tebe.

Vem, da mnogi povezujejo skoke s strahom, a strah je le nelagodje ob neznanih situacijah.

Morda tega ne bi pričakovali, a poleg skokov zelo rad hodim na sprehode.

Tina Maze je dejala, da bo njen rekord 2.414 točk v eni sezoni svetovnega pokala zdržal 'za vedno', jaz pa menim, da bo mojih 2.303 točk v eni sezoni nekoč presežen.


Praznični koledar


Več rezultatov iskanja