Slovenija

Mineva 25 let od začetka desetdnevne vojne za samostojno Slovenijo

Spopadi so se končali s podpisom Brionske deklaracije
L. L.|27.06.2016 ob 08:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA
Kmalu po sprejetju brionske deklaracije je jugoslovansko predsedstvo odločilo, da se mora JLA umakniti iz Slovenije. Foto: BoBo

Na današnji dan se je pred 25 leti začela desetdnevna vojna, s katero je Slovenija zavarovala svojo samostojnost. Vse sovražnosti na ozemlju Slovenije so bile ustavljene 7. julija z Brionsko deklaracijo.

Jugoslovanske oblasti, ki se niso strinjale z razglasitvijo samostojnosti Slovenije, so iz vojašnic JLA le nekaj ur po osrednji državni proslavi ob samostojnosti napotile enote Jugoslovanske ljudske armade (JLA) proti Sloveniji.

Na današnji dan je prva protiletalska oklepna baterija JLA prestopila državno mejo pri Metliki, a so jo slovenske sile zgodaj zjutraj ustavile pri Pogancih, s čimer so se začeli prvi oboroženi spopadi. JLA je nameravala zasesti mejne prehode in letališče Brnik ter uničiti radijske in televizijske oddajnike, a ji ni uspelo.

Deset dni po prvih oboroženih spopadih v Sloveniji so se na Brionih sestali predstavniki Slovenije, Jugoslavije in EU-ja, ki so sprejeli Brionsko deklaracijo, s katero so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije, medtem ko je morala slovenska stran za tri mesece zamrzniti osamosvojitvene dejavnosti.

Kljub temu je osamosvajanje potekalo naprej, jugoslovansko predsedstvo pa je 18. julija sprejelo odločitev, da se JLA v treh mesecih umakne iz Slovenije. Zadnji vojaki JLA so Slovenijo zapustili 26. oktobra.


Slovenija


Več rezultatov iskanja