Slovenija

Pahor ob 25. obletnici spopada v Trzinu pozval k enotnosti

Slavnostni nagovor predsednika Boruta Pahorja
Sa. J.|27.06.2016 ob 22:24
Trzin - MMC RTV SLO, STA
Pahor je v nagovoru spomnil, da je enotnost zaznamovala tudi osamosvojitvene dogodke v Trzinu. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti ob 25-letnici spopada v Trzinu poudaril pomen enotnosti in pozval k jasno definiranemu nacionalnemu interesu.

"Enotnost je dobrina sama po sebi. A to ne pomeni, da moramo - zlasti v demokratičnih in odprtih družbah, v katerih imamo ljudje različna stališča - stremeti za enotnostjo vsak dan in v vseh rečeh. Tisto, k čemur moramo stremeti, je sodelovanje, občutek za skupnost in občutek za tisto, kar nas povezuje," je v slavnostnem nagovoru povedal Pahor, ki je spomnil, da je enotnost pomembna zlasti v prelomnih časih.

Ravno enotnost je po njegovih besedah zaznamovala tudi osamosvojitvene dogodke v Trzinu: "V Trzinu je razglasitvi naše samostojnosti naslednji dan sledilo surovo vojaško dejanje, ki je dalo vedeti, da je Slovenija potisnjena v položaj, v katerem mora z vojaško silo braniti razglašeno neodvisnost države. Vse bi bilo veliko težje, če na referendumu ne bi izkazali takšne večine. Naša enotnost je bila naša glavna deviza vseh nadaljnjih ravnanj."

Razkol ima tragične posledice
Poudaril je, da imamo Slovenci tako izkušnjo sodelovanja kot razklanosti, zato vemo, kakšne tragične posledice ima razkol. Hkrati je poudaril, da moramo imeti jasno definiran nacionalni interes, okrog katerega bo v času odločitve zbrana večina ljudi, saj se utegne prej, kot bi želeli, zgoditi, da bomo Slovenci znova odločali o svoji prihodnosti.

Slovenci znamo biti po Pahorjevih besedah pametni, enotni, razsodni, ambiciozni in znamo doseči svoje cilje. "Vendar moramo paziti drug na drugega in med seboj sodelovati. Potem ne bo nobenega vprašanja, ki ga ne bi mogli obrniti sebi v prid," je še dejal Pahor.


Slovenija


Več rezultatov iskanja