Slovenija

Cerar: Ostajamo zavezani multilateralizmu in vladavini prava

Krepitev odnosov z ZDA
B. R.|23.04.2019 ob 11:40
Brdo pri Kranju - MMC RTV SLO, STA

"Za Slovenijo in veliko večino drugih držav ostaja ena ključnih prioritet učinkovit in na jasnih pravilih temelječ multilateralizem. Ta nam zagotavlja stabilnost, predvidljivost in urejenost odnosov," je dejal Cerar.

Minister je ob začetku dvodnevnega posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju opozoril še na nekatere priložnosti in izzive, med drugim evropske volitve, brexit in varnost.
"Zaradi ravnanja posameznih akterjev slabi po hladni vojni vzpostavljena varnostna arhitektura, ogroženi so nekateri ključni sporazumi s področja razoroževanja ter nadzora nad oboroževanjem," je dejal. Poudaril je pomen reševanja varnostnih izzivov v sodelovanju z drugimi in v okviru mednarodnih organizacij, med temeljnimi okvirji za to je zveza Nato.

Slovenija zagovornica sklenjenih pogodb in sporazumov

Slovenija ostaja tudi odločna zagovornica spoštovanja vseh sklenjenih pogodb in sporazumov ter celovitega izvajanja sodb mednarodnih sodišč, je dodal. Kot je pojasnil, pri tem ne gre le za to, da spoštovanje načel vladavine prava v mednarodnem okolju predvsem varuje šibkejše države, med njimi Slovenijo, pred močnejšimi, gre tudi za to, da je privrženost vladavini prava civilizacijska vrednota, na kateri stoji in pade celotna mednarodna ureditev. Tudi EU bi lahko razpadel, če se ne bodo spoštovale demokratične vrednote in vladavina prava, je opozoril.

Tako je Cerar v kontekstu bilateralnih odnosov s sosedami znova poudaril, da je pogoj za celovito izboljšanje odnosov s Hrvaško implementacija arbitražne razsodbe in da se južna soseda vzdrži povzročanja incidentov v Piranskem zalivu.

Krepitev odnosov z ZDA

Po nedavnih poskusih vplivanja na slovenske medije iz tujine in spornih izjavah nekaterih tujih politikov je zagotovil, da v Sloveniji "zavračamo poskuse poseganja v svobodo naših medijev, revizije zgodovinskih dejstev ali podžiganja nestrpnosti".

Zavzel se je za nadaljnjo krepitev odnosov s partnerskimi državami ter spomnil na okrepitev odnosov z ZDA. Ob tem je zagotovil, da Slovenija svojih bilateralnih odnosov ne gradi po načelu ničelne vsote ter da bodo še naprej ohranjali dialog z drugimi državami, med njimi na primer z Rusijo.

Spomnil je še, da Slovenija velja za poznavalko razmer in procesov na Zahodnem Balkanu. Po prepričanju ministra je treba tem državam ponuditi pozitivno, realno in na dosežkih temelječo evropsko perspektivo.

Cilji gospodarske diplomacije

Glede gospodarske diplomacije je Cerar poudaril, da se mora Slovenija še naprej osredotočati na področja inovacij in novih tehnologij, kjer so slovenski akterji na nekaterih področjih vodilni v svetu. Kot zanimivi regiji za okrepitev gospodarskega sodelovanja je omenil Afriko in Latinsko Ameriko. Sicer pa minister veliko priložnosti za okrepitev gospodarstva vidi tudi v že uveljavljenih pobudah in dogodkih, med njimi sta Blejski strateški forum in pobuda Tri morja.

Cerar je diplomatom še obljubil, da se bo zavzemal, da se diplomatom v tujini zagotovi dvig nominalne osnove za plače v enakem obsegu kot javnim uslužbencem doma, torej za osem odstotkov, ter primerno zdravstveno zavarovanje.

Pahor za krepitev ugleda Slovenije v svetu

Predsednik republike Borut Pahor je danes v uvodnem nagovoru na rednem posvetu diplomacije na Brdu pri Kranju poudaril, da mora Slovenija v prihodnje utrditi vpliv in krepiti ugled v svetu. Slovenijo je treba po njegovem prepričanju predstaviti kot varno, politično stabilno in gospodarsko napredno državo ter verodostojno partnerico.

Glede perečih tem je dejal, da jih je treba reševati pametno in preudarno ter jih ne postavljati v ospredje, če to ni nujno potrebno, da se razčistijo zadeve. Poudaril je, da dobre in prijateljske sosede niso izraz naše šibkosti, ampak moči.

Glede Hrvaške in arbitražne razsodbe je Pahor dejal, da okoliščine delajo za Slovenijo in da je spor v osnovi rešen, saj je meja določena in bo prej ali slej tudi označena. Svetuje pa, da naj Slovenija deluje modro in potrpežljivo.

Podobno kot zunanji minister Miro Cerar tudi Pahor prepoznava, da sta se v svetu pojavila dvom o multilateralizmu in vračanje k tradicionalni geopolitiki. Čeprav so razmere nepredvidljive in se bo verjetno v prihodnje pojavilo še več težav, pa je izrazil prepričanje, da bo v mednarodni skupnosti nastopilo obdobje, ko se bodo te težave razrešile, Slovenija pa naj bo skupaj s tistimi, ki se bodo zavzemali za mirno rešitev.


Slovenija


Več rezultatov iskanja