Delavska svetovalnica poziva SDH k zaposlitvi IPS-delavcev v Luki Koper

Skupščina Luke Koper je sklicana za 30. junij

Delavska svetovalnica je na predsednico SDH-ja Lidio Glavina naslovila poziv k sistemskemu ukrepanju glede nepravilnosti, ki se dogajajo pri delu prek izvajalcev pristaniških storitev in obenem k neposredni zaposlitvi vseh delavcev v Luki Koper.

12. junij 2017 ob 15:50
Koper - MMC RTV SLO, STA
SDH je skupščini Luke Koper predlagal prevetritev poslov z izvajalci pristaniških storitev. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Tako v Delavski svetovalnici predsednico uprave SDH-ja pozivajo, naj na skupščino Luke Koper uvrsti vsebinsko točko dnevnega reda "sodelovanje Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev" s pripadajočim sklepom, da Luka Koper neposredno zaposli vse delavce, ki delo opravljajo v Luki, in obenem prekine vse pogodbe s podjetji IPS.

"Nihče si ne želi, da zaradi vseh mahinacij, ki se dogajajo v tem 'poslovnem modelu', ostanejo na čistini delavci IPS-jev. Prav zato je nujno potrebno, da se ta dva sklepa sprejmeta skupaj, tako da bodo delavci, ki so za zdaj še zaposleni pri IPS-jih, končno imeli zagotovljeno ustrezno socialno varnost," so v sporočilu za javnost izpostavili v svetovalnici.

K pregledu IPS-jev pozvala tudi parlamentarna komisija
K podobnemu ravnanju je SDH pozvala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ
s sklepi, ki jih je sprejela na predlog ZL-ja. S temi sklepi komisija od SDH-ja pričakuje analizo stroškov zaposlitve delavcev neposredno v Luki Koper in prepoved zunanjega izvajanja dela v državnih podjetjih. Sklepe je komisija sprejela na podlagi ugotovitev finančne uprave, po katerih se za izvajalci pristaniških storitev razvijajo verige podizvajalcev, namenjene davčnim utajam in dvigu nedokumentirane gotovine.

V Luki Koper so spomnili, da je bilo v zadnjem letu v družbi že več inšpekcijskih in drugih nadzorov, tudi Računskega sodišča, in dodali, da izvajalci pristaniških storitev, ki imajo z Luko sklenjeno pogodbo o zagotavljanju pristaniških storitev, in njihovi neposredni podizvajalci za svoje zaposlene po ugotovitvah Fursa redno poravnavajo obveznosti od davkov in prispevkov od plač in DDV-ja.

SDH naročil revizijo
SDH je sicer skupščini Luke Koper, sklicani za 30. junij, predlagal tudi preveritev poslov z izvajalci pristaniških storitev. SDH je pri tem opozoril na ugotovitve finančne uprave, ki je opozorila na nepravilnosti na področju zagotavljanja dela in na to, da izvajalci pristaniških storitev sodelujejo z družbami, ki nimajo zaposlenih, odgovorne osebe pa niso dosegljive. SDH za skupščino predlaga sklep, po katerem bi revizijska hiša Ernst & Young preverila tovrstne posle za tri leta nazaj.

Predsednica uprave SDH-ja je pred dnevi napovedala, da bodo na skupščini zamenjali več nadzornikov, ki bodo morali urediti zadeve v podjetju, konkretnejša pa ni bila. Neuradno pa je slišati, da v SDH-ju ni enotnega stališča do kandidatov, predlagajo pa jih zadnji hip zato, da nanje ne bi bilo pripomb, poroča novinarka Radia Slovenija Nataša Urgin Tomšič.


L. L.

Slovenija


Plenkovićevo povabilo na obisk je za Cerarja sprenevedanje

15. kmetica leta peče kruh, z možem redita ovce in upravljata kamnolom

Kljub padcu novele zakona o kazenskem postopku za Klemenčiča zgodba še ni končana

Fiskalni svet: Proračuni le delno skladni s fiskalnimi pravili