Slovenija

Diplomacija odgovarja na vplutje hrvaških ribičev na območje slovenskega nadzora

Cerar v ponedeljek v Piranu in Metliki
M. R., Vesna Zadravec, dopisniki TV Slovenija|02.07.2017 ob 23:15
Piran - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija
Arbitražno sodišče je v četrtek tri četrtine Piranskega zaliva dodelilo Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija bo v ponedeljek Hrvaški poslala diplomatsko noto, s katero bo protestirala zaradi povzročanja incidentov v Piranskem zalivu, je sporočil zunanji minister Karl Erjavec.

Slovenska policija je potrdila, da je v soboto prišlo do dveh primerov vplutja hrvaških ribičev na območje nadzora slovenske policije. Dopoldne je vplulo ribiško plovilo in začelo ribolov. Slovenska policija je ribiča opozorila, da lovi na slovenskem delu morja. Takoj za tem so se tja z dvema ploviloma pripeljali še hrvaški policisti. Tudi njih so slovenski policisti opozorili, da so na območju nadzora slovenske policije.

Plovili hrvaške policije in hrvaška ribiška ladja so nato zapustili to območje in odpluli proti Savudriji. Popoldne je prišlo še do enega na las podobnega primera.

Policisti svoje delo opravljajo kot pred četrtkom
Na spletni strani policije lahko preberemo, da se izvajanje nalog slovenske policije ob meji ni v ničemer spremenilo, tako da policisti svoje delo opravljajo enako, kot so ga opravljali pred izrekom razsodbe arbitražnega sodišča. Vsi ukrepi temeljijo na zakonitosti, strokovnosti in taktnosti postopkov, pri čemer slovenska policija ne povzroča mejnih incidentov.

Na Hrvaškem so sicer poročali, da je slovenski policijski čoln kar trikrat vstopil v hrvaške teritorialne vode.

Se bodo pa dogodki, podobni sobotnima, sodeč po izjavah hrvaških ribičev, nadaljevali. Več si oglejte v spodnjih prispevkih.

Predsednik vlade Miro Cerar bo v ponedeljek nadaljeval obisk obmejnih območij, v Piranu in Metliki se bo srečal s predstavniki lokalnih oblasti in prebivalci. Ribiči z obeh strani zaliva si veliko obetajo od prihajajočega srečanja premierjev Slovenije in Hrvaške 12. julija v Ljubljani.


Slovenija


Več rezultatov iskanja