Slovenija

Kdo so novi poslanci DZ-ja?

Z imenovanjem vlade se bo izpraznilo pet poslanskih mest
Andreja Gregorič, TV Slovenija|12.09.2018 ob 20:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija
Prihodnji teden se bo spremenila sestava kar treh poslanskih skupin. Foto: BoBo

Če bo nova vlada imenovana, se bo izpraznilo še pet poslanskih sedežev, potem ko se je eden že ob imenovanju Marjana Šarca za mandatarja. Med šestimi nadomestnimi poslanci so tri ženske, zato se bo povečala zastopanost žensk v DZ-ju. Vanj se bosta ob zamenjavah vrnila dva znana obraza, med ministre pa odhaja najstarejši poslanec.

Prihodnji teden se bo spremenila sestava treh poslanskih skupin. Med poslance LMŠ-ja prihaja Nina Maurovič, ki jo je javnost pred dobrim desetletjem spoznala v resničnostnem šovu. Že od konca avgusta pa je med LMŠ-jevimi poslanci Karla Urh, učiteljica, ki je politične izkušnje nabirala na lokalni ravni. "S predsednikom vlade sva začela skupaj politično pot," je povedala Urhova.

SMC-jevo poslansko vrsto bo okrepil upokojeni nogometaš Gregor Židan. Med poslance pa se vrača prekaljen politik, ki je v minulem mandatu do konca pripeljal preiskavo o pranju denarja v NLB-ju, Jani Möderndorfer (SMC).

"Izzivov je ogromno. Glede na to, da sem že bil v parlamentu, približno vem, kje bom začel, marsikje bom tudi nadaljeval," je dejal. Po nekajletnem premoru bo v parlamentu spet nekdanja Möderndorferjeva strankarska kolegica Maša Kociper (SAB).

"Bila sem prepričana, da nikoli več ne bom v aktivni politiki, ampak prišlo je tako, da se je pač zgodilo, kot se je, in vračam se z mešanimi občutki," je pojasnila.

Nadomestila bo najstarejšega poslanca in predvidoma prevzela vodenje poslanske skupine. Namesto dosedanjega vodje poslanske skupine SAB-a bo imenovan profesor biologije Andrej Šušmelj.

Poslanska skupina SAB-a z menjavami dobiva edino žensko predstavnico, skupno število žensk v parlamentu pa se zvišuje na 25. A to je še vedno precej manj kot v prejšnjih dveh mandatih, na kar je opozoril tudi Ženski lobi Slovenije.

"Želim si čim več žensk v politiki, ker mislim, da vnašajo neko drugo kvaliteto, mogoče mehkejši pristop, več dialoga," je dejala Kociperjeva. "Tudi v šoli, s katere prihajam, je bil vedno boljši rezultat v mešani ekipi," pa meni Urhova. V tej prenovljeni parlamentarni ekipi bo titulo najstarejšega poslanca nosil Zmago Jelinčič.


Slovenija


Več rezultatov iskanja