Slovenija

Merjenje v trojanskih predorih: 7.666 kršitev in za polovico manj prometnih nesreč

Al. Ma.|07.12.2017 ob 16:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA
Tovornjaki in druga vozila vozijo po avtocesti pri Trojanah. Foto: BoBo/Bor Slana

V času sekcijskega merjenja hitrosti v trojanskih predorih od 31. januarja do 13. oktobra je policija obravnavala 7.664 kršitev. Povprečna hitrost se je znižala za sedem kilometrov na uro, za več kot polovico je manj tudi prometnih nesreč.

Izvedba tega pilotnega projekta je po navedbah vlade upravičila namen - povprečna hitrost se je znižala za sedem kilometrov na uro, za več kot polovico je manj tudi prometnih nesreč.

Vlada je v odgovoru na poslansko vprašanje Tomaža Lisca (SDS) o sekcijskem merjenju hitrosti na štajerski avtocesti, ki ga je sprejela na današnji seji, zapisala tudi, da je bila oprema, ki se je pri tem uporabljala, odstranjena. Učinki projekta so bili po ocenah vlade pozitivni tako pri zmanjšanju povprečne hitrosti kot tudi pri številu prometnih nesreč.

V zadnjih mesecih so se zmanjšale tudi najvišje prekoračitve hitrosti, tako da ob koncu delovanja sistema ni bilo prekoračitev hitrosti nad 40 kilometrov na uro, so zapisali na vladi. Število prometnih nesreč se je v primerjavi z enakimi obdobji zadnjih štirih let po njihovih navedbah zmanjšalo za več kot 50 odstotkov.

Zmanjšale so se tudi posledice prometnih nesreč. V času delovanja sistema je bilo pet nesreč, v katerih se je en človek lahko telesno poškodoval. V preteklih letih je bilo med 11 in 14 nesreč, v katerih sta se poškodovali po dve osebi, leta 2014 sta v eni nesreči dva človeka umrla, je še navedeno v vladnem odgovoru na poslansko vprašanje.


Slovenija


Več rezultatov iskanja