Referendum 2017

Do 14. ure 28 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Volilni molk je nastopil v petek opolnoči
T. K. B., G. K., G. C.|23.09.2017 ob 06:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA
Referendumsko glasovanje bo potekalo do 19. ure. Foto: BoBo

Od začetka volilnega molka do 14. ure je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve prejela 28 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 17 obvestil je bilo že ugotovljeno, da ne gre za kršitev volilnega molka.

Inšpektorat za notranje zadeve pa na podlagi prejetih obvestil obravnava 11 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Prijave se nanašajo na objavo na družbenih omrežjih in časopisih ter plakatiranje.

V času, ko velja volilni molk, so prepovedane vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev na glasovanju. Tako so prepovedani vsakršna propaganda v medijih in elektronskih publikacijah, propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov ter druge vrste pozivanja volivcev, kako naj glasujejo.

Za kršilce predvidene globe
Prijave domnevnih kršitev volilnega molka sprejema dežurna služba notranjega ministrstva na številki 080 21 13.

Za kršilce so predvidene globe, ki za posameznike znašajo od 150 do 400 evrov, za odgovorno osebo organizatorja referendumske kampanje od 150 do 600 evrov in za organizatorja kampanje od 700 do 3.000 evrov.


Volilci se odločajo o zakonu o izgradnji drugega tira Divača-Koper. Foto: Pixabay

Referendum 2017


Več rezultatov iskanja