Tanja Starič

Video: "Ninja želve" - posebni vod slovenske policije, zavit v tančico skrivnosti

MMC-jeva reportaža o posebni policijski enoti
Tina Hacler|21.12.2012 ob 06:26
Ljubljana/Maribor - MMC RTV SLO
Na policiji ne želijo razkrivati nobenih podrobnosti o posebni policijski enoti, ki zadnje tedne spremlja proteste po Sloveniji. Foto: BoBo

Kdo so tisti policisti, ki jih v zadnjem času videvamo na slovenskih ulicah, kjer jim protestniki namenjajo tako rože kot granitne kocke?

Gre za člane posebne policijske enote (PPE), ki deluje na sklic - to pomeni, da so policisti, ki sicer opravljajo naloge na matičnih policijskih postajah, posebej sklicani takrat, kadar je za učinkovito, hitro in uspešno izvedbo nalog potrebno usklajeno delovanje večjega števila policistov.

Dogodki, zaradi katerih so sklicani pripadniki PPE-ja, so povezani predvsem s hujšimi kaznivimi dejanji in množičnimi kršitvami javnega reda in miru, večjimi naravnimi in ekološkimi nesrečami, iskanjem pogrešanih oseb in drugimi zahtevnimi varnostnimi nalogami, pojasnjujejo na policiji, kjer pa so glede PPE-ja precej redkobesedni.

Gre namreč za elitno enoto, poudarjajo na policiji, zato ne želijo razkrivati nobenih podrobnosti - tako ne povedo niti, koliko članov šteje ta enota, pravijo le, da do 1.000. Članstvo v tej enoti je prostovoljno, mora pa policist izpolnjevati določene pogoje za sprejem vanjo. Del PPE-ja so tudi policistke, vendar njihovo število, pa tudi razmerje fantje : dekleta prav tako ostaja skrivnost za javnost.

Rože in spopadi
Posebna policijska enota se je v zadnjih tednih znašla v središču pozornosti javnosti, saj so prav člani te enote tisti, ki spremljajo val protestov po Sloveniji - prej smo jih bili vajeni predvsem na nogometnih tekmah visokega varnostnega tveganja. Do zob oboroženi, z neprebojnimi jopiči, čeladami in številnimi ščitniki pa so zdaj tudi na ulicah. Zaradi njihove robustne oprave so se jih prijeli vzdevki, kot so "robokopi", "ninja želve" ali "želvaki". Zadnje tedne so njihove fotografije, ki se pojavljajo v medijih, upodobljene z dveh povsem nasprotnih polov - z rožami, ki jih sprejemajo iz rok mirnih protestnikov, ali pa med spopadi z izgredniki.

"Policija ne nasprotuje mirnemu izražanju mnenj, to je njihova pravica. Policija nastopa samo v tistih posebnih sprožilnih situacijah, ko mora po zakonu izvajati naloge, to pa so najpogostejše v zadnjem času - nasilna dejanja in izgredi, ki prerastejo v neko nasilje. Takrat policija enostavno mora ukrepati," je v pogovoru za MMC poudaril pomočnik poveljnika posebne policijske enote Matjaž Čuček.

Ko policija shod razpusti ...
Čuček dodaja, da morajo ljudje vedeti, da je v določenih primerih neskladno z zakonom tudi povsem mirno stanje na mestu: "V hujših primerih, ko nasilje eskalira, pride do razpustitve shoda. Takrat policija pozove ljudi, da se mirno razidejo, in prav je, da ljudje vedo, da v takih primerih, pa čeprav le mirno stojijo, postanejo tisti, ki ne spoštujejo zakona, in so lahko tudi sankcionirani zaradi neupoštevanja ukaza. Naj v takih primerih, ko so opozorjeni prej, ko policija ukaže, da se razidejo, mirno odidejo s tistega prostora - v takem primeru ne bodo deležni uporabe sile oziroma hujših prisilnih sredstev, kot so plinska sredstva ali vodni curek."

V primeru suma prekoračitve pooblastil
Zanimalo nas je, kaj pa se zgodi, ko pripadnik posebne policijske enote kljub vsemu prekorači svoja pooblastila. "V primerih, ko se sumi, da je nekdo nezakonito ali nestrokovno uporabi pooblastila, ali je kakšna oseba oz. več oseb poškodovanih, ko se prisilno sredstvo uporabi zoper večje število oseb, ali se uporabi strelno orožje, se ustanovi posebna komisija za razjasnitev okoliščin uporabe prisilnega sredstva. V takih primerih, ko se ugotovi nepravilnost delovanja ali nezakonito delovanje, sploh če je podan sum za razjasnitev kaznivega dejanja, se postopek preda specializiranemu oddelku vrhovnega državnega tožilstva, ki prevzame ta postopek in ga vodi dalje", je razložil Čuček.


V priloženem videposnetku lahko izveste še, kakšna je razlika med posebno policijsko enoto in specialno enoto, kakšna so merila za vstop v PPE, kako je videti slikc posebne enote, kdo da članom enote ukaz za uporabo sile in kako so se odzvali na to, da jim zdaj ljudje delijo tudi rože, česar prej niso bili vajeni ...Posebna policijska enota se je v zadnjih tednih znašla v središču pozornosti javnosti prdvsem zaradi posredovanj oz. navzočnosti na protestih. Foto: BoBo
Zaradi njihove robustne oprave so se PPE-jevcev prijeli vzdevki, kot so "robokopi", "ninja želve" ali "želvaki". Foto: BoBo
Policisti se na podarjene rože pozitivno odzovemo, ker vidimo sočutje ljudi, ker vemo, da nas ljudje razumejo in vedo, da so policisti tam za njih, za njihovo varnost, je povedal Matjaž Čuček z Generalne policijske uprave. Foto: BoBo

Tanja Starič


Več rezultatov iskanja